Gazdaság

Rettentően keveset keresnek a szociális dolgozók

Fél éve megy a csörge a kormány és a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat között, hogy ki felelős a Pesti úti idősotthonban történt koronavírus-fertőzések és halálok miatt. Amiről a kormány igyekszik elterelni a figyelmet, az az, hogy pont az állam tehet arról, hogy nagyon keveset keresnek a szociális szférában dolgozók, így az idősotthon alkalmazottai is, így aztán nem csoda, hogy egyre feszítő létszámhiány van az ágazatban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összehasonlító adatai szerint idén májusban például egy villamosenergia iparban dolgozó havi nettó keresete 535 ezer forint, pénzügyi területen 450 ezer forint volt, de még a közigazgatásban is 317 ezret lehetett keresni, egy szociális ágazatban dolgozó viszont átlagosan, kedvezmények nélkül csak nettó 130 ezer forintot vihetett haza – írja a Népszava.

A lap megkereste az illetékes minisztériumot a dolgozók megbecsülésére rákérdezve, ahonnan a sikerpropaganda-választ kapták: idén 14 százalékos béremelés volt állítólag, és hogy tíz év alatt a szociális átlagbér több mint a duplájára nőtt.

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik