Gazdaság

2022-re lehet kész az országos jegyrendszer

A Növekedés.hu készített interjút Homolya Róberttel, a MÁV elnök-vezérigazgatójával elsősorban arról, hogy a július közepével a Volánbusz tulajdonosi joggyakorlója a MÁV lett. A beszélgetésből nem derült ki, hogy pontosan hány vonalon szüntetnek meg buszjáratokat, Homolya Róbert mindössze annyit árult el, hogy

az integráció egy hosszú folyamat, ami természetesen magában foglalja a vasúti csomópontokra történő autóbuszos ráhordás kiépítését és az indokolatlan párhuzamosságok megszüntetését is.

A vezérigazgató szerint az integráció kapcsán az első nagy változást az emberek a jegyvásárlásnál fogják tapasztalni. Jelenleg eltérő módon, eltérő rendszereken keresztül tudják megvásárolni az utasok a jegyeket és a bérleteket vasútra vagy buszra.

Év végéig már szeretnénk kialakítani egy közös jegyértékesítő rendszert, ahol az utasok egységes felületen, egyszerűbben tudják majd megváltani busz- és vonatjegyeiket. A tervek szerint a MÁV-START-ban jól működő elektronikus jegyértékesítési rendszert fogjuk kiterjeszteni a Volánbuszra A végső cél 2022 év elejére a tarifaközösség létrehozása, ahol egyfajta bérlettel vagy jeggyel bármelyik államilag finanszírozott közösségi közlekedési eszközön lehet majd utazni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly februári, a Portfolio által idézett közleménye szerint a tárca 2020 nyarára ígérte, hogy országos kiterjesztésben működhet az egységes elektronikus jegyrendszer a helyközi közösségi közlekedésben. A HKIR projektet a KTI Közlekedéstudományi Intézet és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. konzorciuma 17,8 milliárd forintból, uniós társfinanszírozással valósítja meg.

Mészáros üzlettársa csinálja az országos jegyrendszert, 11 milliárdért
Áprilisban már sejthető volt, hogy másnak esélye sincs.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik