Gazdaság

15 százalék feletti az építőipar visszaesése

A KSH friss jelentése szerint 2020 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok alapján 15,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 14,2, az egyéb építményeké 17,5 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapjánviszont  az építőipar termelése a májusihoz mérten már 6,2 százalékkal emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal megállapítja, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok júniusban a teljes építőiparra jelentős hatással voltak.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 11,6, az egyéb építmények építésében 17,9, a speciális szaképítésben 16,8 százalékkal esett vissza a termelés. Aggasztó még, hogy a megkötött új szerződések volumene 44,8 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 34,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 55,6 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 19,2 százalékkal elmaradt a 2019. június végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,0 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 29,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

2020 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 7,4%-kal mérséklődött.

A II. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 7,5, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 8,0 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar árai az előző negyedévinél 1,6 százalékkal voltak magasabbak.

Kiemelt kép: Az új Néprajzi Múzeum építése a Dózsa György úton 2020.05.21-én. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik