Gazdaság

Az állam csúnyán kisemmizte a tolnai gazdákat is

Elkészült Ángyán József újabb földprivatizációs jelentése.

A Népszava szerint Tolnában sem a „talpas földmívesek”, hanem nagybefektetők, politika közeli üzletemberek tenyereltek rá a zsírosabb földekre. Az adatok ezúttal is cáfolják, hogy az Orbán-  kormány „Földet a gazdáknak!” programja kedvezne a helyben élő földműveseknek. Ángyán József professzor újabb jelentése szerint az elárverezett területek 75 százalékát a propagandában szereplő „kis/közepes családi gazdaságok” helyett máshol élő, tőkeerős árverezők szerezték meg.

A második Orbán-kormány egykori agrárállamtitkára feltárta, hogy még a „helybeliek” között is voltak olyanok, akik csak cégük székhelye jogán válhattak „szerzőképes helyi földművessé”, úgy, hogy helyben sohasem jártak, a mezőgazdaságot hírből is alig ismerik. A tolnai földárveréseken 20 hektár alatti nyertesek, vagyis

igazi kisbirtokosok a területek alig 8 százalékához jutottak, ott is az volt jellemző, hogy pár nagy érdekeltség letarolta a földek nagy részét.

A meghirdetett 7398 hektárból 6789 kelt el, ebből 4200 hektárt mindössze 18 nagy érdekeltség szerezte meg részben, vagyis újra keveseknek jutott sok, sokaknak kevés föld. Tolnában sem volt igaz, hogy a versenyben kialakult piaci áron jutottak a nyertesek az állami földekhez. A terület csaknem fele kikiáltási áron, 1140 hektár legfeljebb 20 százalékkal e fölött kelt el.

A földek csaknem kétharmadát olyan nagy (50-200 hektár közti) birtoktestben hirdették meg, amelyek árát a valóban gazdálkodó családok nem tudták megfizetni.

A professzor Tolna megyéről szóló (immár 13.) jelentése szerint
a nyertes „földművesek” között van milliárdos nagyvállalkozó,  kiskereskedő, vendéglátós, fémszerkezet-gyártó, biztosítási ügynök, bróker, könyvelő, jogász, óvónő és csecsemőgondozó, de néhány polgármester, alpolgármester és számos önkormányzati képviselő is.

Újabb kiábrándító Ángyán-jelentés a földmutyiról
A „Földet a gazdáknak!” program köszönőviszonyban sem volt a rögvalóval. Baranya megyében sem.

Az árverési győztesek listáján első helyen szerepel Varga József, aki Ángyán szerint multimilliárdos nagyvállalkozó állatorvos, az agrárszektor száz leggazdagabb vállalkozóinak egyike. Ő nejével közösen 2,4 milliárd forintért vett mintegy 800 hektárt. Őket Gscheidt Mátyás, a Szekszárdi Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagja követi 223 hektárral.

A dobogó harmadik helye egy, az árveréskor még faddi címre bejelentett óvónőé, aki már Londonban él férjével: ő 201 hektárt szerzett meg 500 millió forintért. Ángyán szerint az óvónő férje Nagy Sándor, aki 2012 és 2015 közt Paks II. Zrt. vezérigazgatója volt, a Népszava információi szerint jelenleg az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége londoni irodájának igazgatója.

A Greenfo a jelentés kapcsán emlékeztet rá, 2019. július 1-től az NFK (Nemzeti Földügyi Központ) honlapján közzétett adatok szerint az árveréseken eddig mintegy 9 ezer birtoktest talált gazdára. A szakminiszter ezzel szemben még idén is azt mondta,  30 ezer földműves szerzett átlagosan 2-2 birtoktestet. Ángyán József eddig 13 megyét elemzett, az elárverezett terület több mint 86%-a tényadatai alapján a nyertesek tényleges száma csak 3.207 fő.

A legfrissebb adatok is azt erősítik, hogy az árverésre bocsátott területek kiválasztásában a bérlőnek a kormányzó „elithez” való viszonya – mint a feudális jellegű rendszerekben általánosan, itt is – döntő szerepet játszhatott. A korábban már állami földekhez juttatott „baráti” besorolású bérlőknél Tolnában is szembetűnő, általános volt, hogy meghirdetett bérleményeik jelentős részét, akár egészét maguk vagy valószínű strómanjaik vásárolták fel.

Ángyán József: Viktor azt mondta, „addig maradsz, ameddig kibírod, nem fogunk mártírt csinálni belőled"
Rendszerváltós nagyinterjú a professzorral, aki nem kért a mézezett pórázból, és elhagyta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik