Gazdaság

Megállapodtak az EU költségvetéséről és a helyreállítási csomagról

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében. A kompromisszumot az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is el kell majd fogadnia.

A keretköltségvetés 1074 milliárd euró lesz, míg a helyreállítási alap 750 milliárd eurójából 390 milliárd euró támogatás lesz, 350 milliárd euró pedig kölcsönökből fog állni, számolt be a Guardian. Ezt a konstrukciót, Michel javaslatára, hétfőn kezdték el tárgyalni.

Kiharcoltuk!

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. július 20., hétfő

Magyarország és Lengyelország hevesen tiltakozott a jogállamisági feltételek ellen, ez végül úgy maradt bent a hétfőn kiszivárgott javaslatban, hogy

a jogállamisági feltétel az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében aktiválható, megkülönböztetésmentesen kell működnie, elkülönülve a már létező eljárásoktól.

Az esetleges szankciókra az Európai Bizottság tesz javaslatot, amelyet a tagállamok minősített többséggel hagyhatnak jóvá – írta az Index.

Az Origo hétfő késő este, még jóval a megállapodás előtt arról írt, hogy Orbán Viktor elérte, amit akart, és Magyarország 3 milliárd euróval többet fog kapni a tervezettnél. Ezen felül, Angela Merkel német kancellár ígéretének megfelelően, ez év végéig lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást. A Financial Times tudósítója szerint ugyanakkor Merkel kijelentette, hogy ehhez Magyarországnak kritikus lépéseket kell megtennie.

A lengyel miniszterelnök kedden reggel több üzenetet is közzétett a Twitteren, amelyekben köszönetet mondott a visegrádi négyeknek, és külön kiemelve a magyar miniszterelnököt, aki Mateusz Morawiecki szerint kiválóan együttműködött a Magyarország, Lengyelország és az Európai Unió számára is történelmi jelentőségű megegyezés létrejöttében. Morawiecki hozzátette, hogy sikerült több pénzt biztosítaniuk a szegényebb országoknak és a maratoni hosszúságú tárgyalások utolsó körei nagyon gyümölcsözőek voltak.

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawieckiaz Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ursula von der Leyen a megállapodást követő sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a 90 órán át tartó tárgyalás közel járt ahhoz, hogy rekordot döntsön. Azt viszont sikerként emelte ki, hogy az ülésen döntöttek az úgynevezett saját források reformjának elindításáról, mint a digitális illeték, vagy a magasabb karbonkibocsátással gyártott importtermékekre kivetett vám. Ez azt jelenti, írja a Hvg.hu, hogy a tagállami befizetéséken túl egyéb források is biztosítottak lesznek az EU számára, így a tervek szerint 2028-tól vissza tudják vásárolni a 750 milliárd eurónyi kötvényt. Döntés ugyanakkor még nem született ezekről a forrásokról.

Kiemelt kép: STEPHANIE LECOCQ/POOL/AFP

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.