Gazdaság

Brutális kirúgási hullám söpört végig Magyarországon

Áprilisban 200 ezerrel alacsonyabb volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány időszakában a vállalati szféra épített le, míg a költségvetés tartotta a létszámot – írja a Központi Statisztikai Hivatal friss számai alapján a Portfolio.hu.

„Az alkalmazásban állók létszáma csaknem 200 ezer fővel, 6,4 százalékkal csökkent áprilisiban az előző év azonos időszakához képest a KSH adminisztratív adatai alapján Magyarországon. Márciusban és áprilisban összesen 172 ezer fős csökkenést mért a hivatalt a foglalkoztatotti létszámban, így a hónap végén 2 millió 895 ezer fő volt alkalmazásban. Ez nagyon gyors leépítési hullámot jelez, a foglalkoztatottak száma 2018-as szintre süllyedt” – írja a portál.

Mivel ezek csak a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél, költségvetési intézményekben, nagyobb nonprofit szervezeteknél dolgozókat veszik számításba, ezért a mikrovállalkozások, maximum 4 főt foglalkoztató kisebb cégek nincsenek is benne. De ebben a körben is sokakat elbocsátottak, vagy leálltak a vállalkozások.

Sokakat tehát elbocsátottak, azonban nagyon lassan jutottak álláskeresési járadékhoz, állami segítséghez. Ilyen esetekről mai cikkünkben írtunk.

Elvesztette a munkáját, két hónapot kellett várnia az álláskeresési járadékra
Lassan jutnak pénzhez azok, akik elveszítették az állásukat a járvány okozta válság miatt.

Májusban aztán némiképp nőhetett a foglalkoztatás, tehát fordulat állt be.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik