Gazdaság

Megcsappant az emberek költőpénze – panaszkodnak a balatoni árusok

A Balatont Fonyódtól Balatonfüredig péntek déltől szombat délig jártuk meg, és megállapítottuk, ideális a helyzet mindazoknak, akik kerülnék a tömeget: a népszerű parti sétányok – Füredet leszámítva – kongtak az ürességtől, ahogy az éttermek, kávézók nagyobb része is – írja körutazásos tapasztalatairól a hvg.hu.

Volt, hogy több volt a személyzet, mint a vendég.

Külföldiek elvétve bukkannak föl, ők inkább nyaralótulajdonosok lehetnek, mint egyszerű, szabadságukat itt töltő turisták. Utóbbiak elmaradoznak.

Persze az idő is pocsék. De nem csak ez a baj, véli több vendéglátós: úgy érzik, megcsappant az emberek költőpénze.

Olyan, mintha a szezon legelején lennénk, április-májusban van ilyen forgalom – mondta több vendéglős is a lapnak. Egy másik helyen meg ezt: „Itt 100-150 vendég szokott lenni júniusban, most jó, ha van 50-60.”

A korábbi években a vendégkörük nagy része magyar volt, akik most nem jönnek, mert nincs pénzük – tippelte egy frekventált helyen levő étterem pincére. Arra számítottak, hogy a járvány miatti bezártság után tódulnak az emberek – hát most csalódniuk kell.

Egy kézműves termékeket áruló férfi rálát sok vendéglátóhelyre. Ő mondja, hogy bár hétvégente sokan vannak az emberek, de nem költenek, inkább csak lángost vesznek.

Erre rá tud erősíteni egy helyi lángosos: bár a forgalma valamelyest visszaesett, de a hétvégék erősek, és kénytelen volt emelni a lángos árát – bő 10 százalékkal –, azt mondja, az alapanyagok drágulása miatt.

A móló közelébe kitelepült balatonlellei büfés azonban nem emelt, a tavalyihoz képest csökkentette árait. De még így sem megy a bolt. „Azt mondja, hétvégente vannak kirándulók, de nem a tehetősebb emberek jönnek: a minap eladtam egy kólát négy szívószállal. Az embereknek nincs pénzük, aki le is jön sétálni, az is a Lidlben veszi meg a sört.”

Egy étteremben azt tapasztalják, a június kicsit gyengébb, mint szokott, de júliustól javulást vár: a velük kapcsolatban lévő szálláskiadók ugyanis azzal nyugtatták őket, július-augusztusban telt házzal futnak, írja a portál.

Kiemelt kép: Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik