Gazdaság

Hiába a tiltakozás, megépülhet a társasház a siófoki obszervatórium mellett

Hiába a tiltakozás, a kormányhivatal megadta az építési engedélyt Garancsi István üzletfelének egy ötszintes apartmanházra a siófoki meteorológiai obszervatórium szomszédságába — írta meg a Népszava.

Ahogyan korábban a Hírbalaton híre alapján beszámoltunk róla: a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társas lakóház megépítésének megakadályozását kérte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a Balatoni Szövetség, ami szerint a beruházás veszélyeztetné a mérések, így a balatoni viharjelzés pontosságát is, amin emberéletek múlhatnak. Lombár Gábor, a szövetség elnöke a lapnak azt mondta:

A Balaton biztonságos működtetéséről van szó, amiért már sokan sokat tettek. Sok pénzt költött az állam a viharjelzés csúcstechnológiával való ellátására is. Ezért kiemelt fontosságú, hogy se a helyi védettséget élvező obszervatóriumot, se a funkcióját ne veszélyeztethesse egy ekkora magánépítkezés.

Az alig 1200 négyzetméteres területért már több éve folyik a harc. A keskeny telken évekig két védett hársfa állt, amelyek egy korábbi, építkezést elutasító határozat fontos érveként szerepeltek, de a fákat 2018 nyarán egyszerűen kivágták. Mivel a korábbi Balaton-törvény ma is érvényben lévő vízparti terveibe valami oknál fogva építési telekként jelölték az egykor strandként funkcionáló, majd magánkézbe került területet, és az új jogszabályok nem vehetnek el szerzett jogot, a beruházó rendelkezik építési engedéllyel. Ma már nem lehet magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező meteorológiai obszervatórium 60 méteres körzetében új építményt felhúzni. A rendelet azonban a korábban kiadott építési engedélyekre nem érvényes.

A Népszava szerint az apartmanházat építtető cég a Molnárbeton Betongyártó Kft.-é, melynek az Aros Investments Kft., a Bermol Capital Investments Kft. és Molnár György a tulajdonosa. A két kft. mindegyike amúgy Molnáré, aki meglehetősen jó kormányközeli kapcsolatokkal rendelkezik. 2016-ban például a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával, a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel alapított közös céget MCM Beton Kft. néven. Molnár emellett 2019-ben bekerült a többmilliárdos hiányt felhalmozó, fideszes vezetésű teniszszövetség elnökségébe is.

A megyei kormányhivatal június 12-én szabad utat adott az építkezésnek. A döntés indoklása szerint a két legfőbb érintett, az OMSZ és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

képviselője által elhangzottak a tervezett épület építésének vonatkozásában nem vizsgálhatók, mivel azok feltételezéseken alapulnak, így állításukat a jelen eljárásban az építésügyi hatóság nem veheti figyelembe.

A kormányhivatal június 12-i, ám az érintetteknek csak a múlt hét közepén kiküldött határozata — a fellebbezésre 15 nap áll rendelkezésre a Pécsi Törvényszékhez — komoly felháborodást váltott ki szakmai és civil körökben. A Nők a Balatonért Egyesület az OMSZ főhatóságának számító agrárminiszterhez, Nagy Istvánhoz fordult, hogy jogi úton lépjen fel az engedély ellen.

Kiemelt képünk balatoni illusztráció. Fotó: Mohos Márton/24.hu 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.