Gazdaság

Orbán Viktor javaslatára Virág Barnabás lesz az MNB új alelnöke

Május végén írtuk meg, hogy lemond a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton. A lemondás váratlan volt, még közvetlen kollégáit is meglepte. A hivatalos indoklás szerint Nagy Márton más fontos vezetői megbízatása miatt döntött így. Viszont azt is lehetett tudni, hogy Nagy Márton viszonya régóta nem volt harmonikus a főnökével, Matolcsy Györggyel. Mint írtuk, valószínűleg  nem összehangolt, jól előkészített, barátságos szakításról lehetett szó.

Hirtelen kellett távoznia a jegybank agyának
Nagy Márton viszonya régóta nem volt harmonikus a főnökével, Matolcsy Györggyel, de gyors távozása a munkatársait is meglepte. Fontos szerep várhat rá az ország második legnagyobb bankcsoportjában, ami most szerveződik.

Matolcsy György jegybankelnök már ekkor felkérte Virág Barnabást, a monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatót, hogy átmeneti jelleggel vegye át a monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnökség irányítását. Aztán hamarosan kiderült az is, hogy Orbán Viktor szeretné, ha Virág Barnabás lenne az új alelnök.

A Köztársasági Elnöki Hivatal Közleménye szerint a kérés teljesül. Áder János köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatára – 2020. június 22-ei hatállyal hat évre nevezi ki a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé Virág Barnabást. A kinevezés és az ünnepélyes eskütétel 2020. június 23-án lesz.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik