Gazdaság koronavírus

A koronavírus miatti szigor segíthetett elkapni az Audi egykori topmenedzserét

Néhány napja az amerikai hatóságok Horvátországban, nyaralása közben vették őrizetbe Axel Eisert, a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi egykori topmenedzserét — írta meg a Handelsblatt.

A lap szerint az amerikai hatóságok hónapokkal ezelőtt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Eiser és más egykori, a dízelbotrányban érintett felső vezetők ellen. Tavaly januárban az Azauto.hu számolt be arról, hogy bírósági iratok szerint a detroiti szövetségi bíróság négy korábbi Audi menedzsert vádol meg azzal, hogy vélhetően szerepük volt annak a rendszernek a kidolgozásában, amivel az Audi, az amerikai dízelmotoros autók kipufogógázainak tisztasági vizsgálatát meghamisította. A négy topvezető egyike Eiser volt, őt és társait azzal vádolták meg, hogy többszörösen megszegték az Egyesült Államok a levegőtisztaság védelmében hozott előírásait (Clean Air Act), tisztázatlan pénzügyi manővereket és csalást követtek el. Mindnyájan az Audi különböző motorfejlesztési és tesztelési osztályát vezették és csaló szoftverekkel szerelt dízelmotorokon dolgoztak. Eiser 2009 októberétől 2013-ig volt a fejlesztési osztály vezetője, így ő volt a „Tiszta dízel” projektért felelős személyek egyike.

Eisert 2019 év eleje óta keresték az amerikai hatóságok, a Handelsblatt szerint most a koronavírus miatti szigorúbb ellenőrzések révén találhatták meg, Horvátország ugyanis tárolja az országba belépő személyek adatait.

Eiser horvátországi tartózkodásának és letartóztatásának részletei nem ismertek, ügyvédje nem válaszolt a lap megkeresésére, a Volkswagen pedig nem kívánta kommentálni az ügyet.

Dízelbotrány: több mint 2 millió Audi érintett
Egyre több márka érintett, egyre nagyobb a botrány.

Kiemelt kép: Christoph Schmidt/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik