Gazdaság koronavírus

Görögország nagyon várja már a turistákat

Görögország megnyitotta hétfőn a két legnagyobb repterét a külföldi járatok számára, abban a reményben, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett három hónapos vesztegzár után újraindíthatja a számára létfontosságú idegenforgalmat.

Újra fogadja a külföldi járatokat az athéni és a szaloniki repülőtér, már nem lesz kötelező ott az utasok tesztelése.

Vizsgálni fogják azonban az európai uniós repülésbiztonsági ügynökség által járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országokból érkezőket, és a teszteredményektől függően 14 napos karanténba zárhatják őket. Az olasz, a spanyol és a holland járatokra vonatkozó tilalmat feloldották, de érvényben maradnak a Nagy-Britanniából és Törökországból érkező utasokra vonatkozó korlátozások.

A kisebb regionális, így a görög szigeteken lévő repülőtereken július elsején oldják fel a korlátozásokat a külföldi járatok számára.

Hétfőtől megnyitják a szállodákat, a múzeumokat és a sporttermeket is.

Görögországban mintegy 700 ezer ember dolgozik az idegenforgalomban, amelynek a részesedése a görög GDP-ben mintegy húszszázalékos, ezért a gazdaság talpra állítása szempontjából nagy jelentősége van az ágazatnak. Görögország alig két éve lábalt ki a tízéves adósságválságból.

Tavaly mintegy 33 millió turista kereste fel a földközi-tengeri országot, amiből 19 milliárd eurós bevételre tettek szert.

A márciusban bevezetett korlátozásoknak köszönhetően Görögországban sikerült megfékezni a koronavírus terjedését, az igazoltan fertőzöttek száma alig haladta meg a háromezret, ami arányaiban viszonylag kis szám a többi uniós országhoz képest. A hivatalos adatok szerint vasárnap már ötödik napja nem volt új fertőzött. Eddig 183-an haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A karantén azonban térdre kényszerítette az országot, és Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök konzervatív kormánya most nehéz feladat elébe néz: meg kell nyitnia az országot a külföldi látogatók előtt, miközben orvosolnia kell a fertőzés újabb fellendülése miatti hazai aggodalmakat. A görög közegészségügyi hatóságok május végén tesztelési kampányt indítottak az égei-tengeri szigeteken, hogy kiszűrjék a koronavírussal fertőzötteket a nyári turistaszezon előtt.

Kiriákosz Micotákisz szombaton a festői szépségű Szantorini szigetén azt hangoztatta újságírók előtt, hogy elsődleges feladatának tartja azt, hogy Európa legbiztonságosabb idegenforgalmi célpontjává tegye Görögországot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy bizonyos dolgokat – például az ücsörgést a zsúfolt tengerparti bárokban – nem fogják engedélyezni az idei nyáron.

(MTI)

Kiemelt kép: Villanyoszlopon edz egy férfi az Athén közelében fekvõ Pireuszban 2020. május 20-án. Görögországban a koronavírus-járvány miatti szünetet követõen újranyitottak a strandok, de ott is ügyelni kell a biztonságos távolságtartásra. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik