Gazdaság

Nem jöttek a türk diplomaták, üresen áll az Ybl-villa

A kormány a járványidőszakban is propagálta, milyen élénk a kapcsolat az azeriekkel és a többi tagállammal, ám a türk diplomaták egyelőre otthon maradtak.

Továbbra is üresen áll a Budakeszi úton az Ybl-villa, amelyet a kormány tavaly diplomáciai épületként a Türk Tanácsnak adományozott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium arról tájékoztatta a 24.hu-t: a koronavírus-járvány kitörése megakadályozta, hogy a tanács által delegált külföldi munkatársak megkezdjék a magyarországi munkavégzésüket.

Ingyen adja a kormány a 150 éves Ybl-villát a Türk Tanácsnak
Az ellenzék szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az épület új kiváltságos helyzete.

Az Azerbajdzsánt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Üzbegisztánt és Törökországot összefogó szervezet az elmúlt években lett az Orbán-kormány egyik kiemelt keleti partnere. Ezt a képet a járványhelyzet idején is igyekezett fenntartani Szijjártó Péter. A külügyminiszter több Facebook-posztjával is azt sugallta, hogy az ország továbbra is élénk kapcsolatban áll a tagállamokkal. Külön írásban számolt be például az Azerbajdzsánból érkezett 10 ezer maszkról, illetve a kirgiz vezetéssel kötött kapcsolattartási megállapodásról is.

Bár az Ybl-villában kialakított képviseleti iroda ünnepélyes átadása már jóval a járvány kitörése előtt, tavaly szeptemberben megtörtént, a minisztérium sajtófőosztálya kérdésünkre azt közölte, hogy a

reprezentatív, protokolláris események megrendezésére alkalmas

épület tényleges elfoglalására csak a helyzet rendeződése után kerülhet sor. A kijelölt irodahelyiségekbe jelenleg csak a képviselet magyar személyzete jár be.

A múlt századi épületet 2016-ban vásárolta meg az állam, ám évekig nem sikerült kitalálni, hogy milyen módon hasznosítsák.

A villát a Miniszterelnökség Lázár János hivatali ideje alatt vette meg a KOGART galériáról is ismert bankártól, Kovács Gábortól 1,4 milliárd forintért. Az akkori bejelentés szerint az ingatlanra azért volt szükség, hogy Magyar Művészeti Akadémiának ajándékozzák. Az MMA számára épp akkoriban építették újjá közel egymilliárdért a szomszéd telken álló Hild-villát, hogy helyet adjanak az akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének.

Az Ybl-villa ajándékba adását ugyan bejelentették, ám az épület soha nem került a művészeti akadémiához. A tulajdoni lap tanúsága szerint a 2016 decemberében lezajlott átírás után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kapta meg a tulajdonosi jogokat.

A 24.hu a művészeti akadémiánál és a Miniszterelnökségnél is érdeklődött: mi történt a színfalak mögött az ingatlan megszerzése után, miért maradt el az épület átadása, de választ egyik féltől sem kaptunk.

A 800 négyzetméteres, háromszintes villa állami hasznosítását nehezítette, hogy Kovács korábban egyfajta exkluzív szálláshelynek rendezte be, amelyben két egymástól elkülönített fürdőszobás lakórészt, szivarszobát, sőt egy elegáns bortrezort is kialakítottak. A XIX. századi fényűzést idéző berendezési elemekért, festményekért egyébként további 254 millió forintot fizetett a Miniszterelnökség.

Egyébként Kovács Gábor érdekeltsége volt a hotellé alakított sopronbánfalvi kolostor is, amelyet 2015-ben szintén a magyar állam vásárolt meg. Az azóta is veszteséges kolostort az Eszterháza Központ ingatlanai közé sorolták a fertődi és nagycenki kastélyok mellé, és ide került egy időre az Ybl-villa is, amíg végül a diplomáciai épületté nem nyilvánították.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik