Belföld

Ingyen adja a kormány a 150 éves Ybl-villát a Türk Tanácsnak

Az Orbán-kormány a Budakeszi úton lévő Ybl-villát ingyen használatra adja a Türk Tanács budapesti irodájának – tudósít az RTL Híradója.

 

A több mint 150 éves, háromszintes, 800 négyzetméteres budai villát még 2016-ban vásárolta meg a kormány a benne lévő műtárgyakkal együtt majdnem 1,4 milliárd forintért.

A RTL Klub megjegyzi: az iroda szabályozásáról szóló törvény csak most jelent meg a Magyar Közlönyben. Eszerint az iroda teljes költségét a magyar kormány fizeti, azaz a működtetést és a béreket is közpénzből folyósítják.

Ugyanakkor tűzeset és katasztrófa kivételével egyetlen esetben sem léphet be magyar hatóság az iroda területére az igazgató engedélye nélkül. „Ezenkívül minden adatuk, eszközük mentesül a házkutatás, lefoglalás vagy más bírói igazságszolgáltatási eljárás alól” – hangzik el a riportban. Ez ugyanakkor az ellenzék szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent, Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint az épületben az uniót bomlasztó kémhálózat is tanyát verhet.

A Külügyminisztérium erre azt reagálta: a Türk Tanács irodája ugyanolyan jogosultságokkal rendelkezik, mint bármely más nemzetközi szervezet magyarországi központja.

A török nyelvű országokat tömörítő Türk Tanácsot 2009-ben alapították. Tagjai Törökország, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán. Magyarország tavaly óta megfigyelő státusszal rendelkezik, az üléseken Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyesen vesz részt.

Miért beszélhet Orbán Viktor kipcsak vérű magyarokról?
Utánajártunk, kik azok a kipcsakok, és valóban sok magyarban van-e kipcsak vér. A miniszterelnök szavai a tudomány számára nem igazán értelmezhetőek.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ilham Aliyev azeri (b2) és Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) hallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt (az előtérben) a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik