Gazdaság koronavírus

Müller Cecília: Tendenciózusan csökken az aktív fertőzöttek száma

Az Osztrák Köztársaság területéről érkező osztrák és magyar állampolgár beléphet, ha a belépés előtt négy nappal készült teszttel igazolja, hogy nem fertőzött – közölte Kiss Róbert rendőralezredes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint mondta: a napokban jelenik meg a magyar-osztrák határral kapcsolatos változásról szóló kormányrendelet.

A mai napon 3641 igazolt fertőzöttet tartunk nyilván, az elmúlt 24 órában 43 új esetet jelentettek – emlékeztetett Müller Cecília Az elmúlt 24 órában elhunyt újabb három idős krónikus beteg, ezzel 473 főre emelkedett az elhunytak száma, 1509-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1659 főre csökkent.

Tendenciózusan csökken az aktív fertőzöttek száma, tehát továbbra is a járványnak a csökkenő időszakában vagyunk. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy tegnapról mára 43 új igazolt fertőzöttet regisztráltunk, ezért folyamatosan fenn kell tartani a járványügyi készültséget

– hangsúlyozta az országos tiszti főorvos.

A 43 új eset 8 helyről, 7 megyéből és Budapestről származik, Budapesten 16 főt regisztráltak, Fejér megyében kettő, Hajdú-Bihar megyében egy, Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy, Komárom-Esztergom megyében egy, Nógrád megyében egy, Pest megyében négy, Zala megyében pedig tíz új esetet jelentettek.

A 16 budapesti esetből négy fő származik Óhegy utcai  szociális otthonból, a zalai betegek közül szintén négyen a Külső Kórház utcai szociális otthonból kerültek ki. Zalában ezen kívül regisztráltak „családi halmozódást” is: egy családban három fő fertőződött meg, de lehet, hogy még bővül a számuk, további két fő vizsgálata folyamatban van.

Hazánkban a 100 ezer főre jutó esetszám 37,3, de Müller Cecília hangsúlyozta, hogy jelentős különbségek vannak a megyék között.

Pótolni tudunk minden kötelező és szabadon elérhető védőoltást is

– közölte azzal kapcsolatban, hogy két iskolai oltás is csúszott a járvány miatt: a Hepatitis B és a HVP ismétlő oltása. Ennek pótlását május 25-től kezdik majd el, az érintetteket hamarosan tájékoztatják a részletekkel kapcsolatban.

Újságírói megkeresésekre az alábbiakról számoltak be:

  • nem javasolják a túl nagy társaságok összeverődését a munkahelyeken sem, a munkavállalók inkább külön ebédeljenek,
  • az ottalvós nyári táborokkal kapcsolatban az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy ne legyen túlzott zsúfoltság a gyerekek között,
  • az iskolákban és óvodákban szükség van egy fertőtlenítő nagytakarításra a nyitást megelőzően,
  • a strandokra, fürdőkre vonatkozóan nem lesznek központi szabályok,
  • ha 24 órán belül visszatérnek, Szlovákiából szabad az átjárás, ez a magyar állampolgárokra is vonatkozik,
  • a második hullámról számos verziót hallanak a kutatóktól, igazán pontosan nem tudják megmondani, hogyan alakul a koronavírus-fertőzés további szakasza, de nagy a valószínűsége a második hullámnak.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik