Gazdaság

Ritkán, de előfordulhat, hogy a fix kamatozású hitel kamata is emelkedik

A teljesen kiszámítható, fix kamatozású lakáshitel egyre népszerűbb a magyarok körében. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt időszakban a kamatkörnyezet kifejezetten kedvező volt, igen olcsón lehetett hitelt igényelni. A vészhelyzet és gazdasági visszaesés miatt a hitelek ára nem emelkedett, csak a rövid kamatperiódusú kölcsönök drágultak meg. (A kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan a kamatot nem módosíthatja.)

A Bankmonitor egyik olvasójában felmerült a kérdés, jogosult-e mégis bank bármilyen indokkal – rendkívüli állapot, vészhelyzet, válság – a kamatot módosítani.  A „fair bankokról” szóló törvény szerint: 3 évnél hosszabb futamidőre az alábbi kamatozással kínálhat egy bank hiteleket:

  • Referencia-kamatlábhoz (jellemzően BUBOR) kötött változó kamatozással. Ebben az esetben a referenciamutató értékét megnöveli a bank a kamatfelárral, mely legalább 3 évig fix kell legyen.
  • Legalább 3 éves kamatperiódusban rögzített kamattal.
  • Futamidő végégig fix kamattal.

És ami a fő, a jogszabályban nem találni olyan kitételt, hogy egy fix kamatozású hitel kamatát a bank egyoldalúan megváltoztathatná. Sőt, a jogszabály azt is rögzíti, hogy ha egy szerződés végig fix kamatozású, akkor attól a bank egyoldalúan nem térhet el. A szakportál által megismert banki tervezetek és üzletszabályzatok sem teszik lehetővé a pénzintézetek számára a kamatok egyoldalú módosítását. Vagyis hitelszerződésünk kamatát a bank nem módosíthatja, ha fix kamatozású hitelt vettünk fel.

Ettől függetlenül találtak három olyan esetet, amikor a kamat mégis megváltozhat. De ez is csak úgy lehetséges, ha a változtatás nem minősül egyoldalú módosításnak.

  • Nem teljesítjük a hitelhez kapcsolódó kamatkedvezmény feltételeit.

A legtöbb esetben a hitelt nyújtó bank számos kedvezményt kínál bizonyos feltételek teljesítéséért cserébe. Ezeket az elvárásokat – vonatkozhatnak a számlavezetésre, jövedelem érkeztetésre a hitelt nyújtó bankhoz, vagy épp a banknál kötött vagyon-, hitelfedezeti biztosításra is – számos esetben a futamidő végéig teljesítenünk kell.

Ha valamelyiket nem teljesítjük, akkor elveszíthetjük a kedvezményt, és a normál kondícióknak megfelelően kellene tovább fizetni hitelünket. Elképzelhető, hogy csak átmenetileg – a feltétel újrateljesítéséig – veszítjük el az akciós kamatot, de olyan hitel is akad, melynél a normál kondícióknak megfelelően szükséges a hitelt a futamidő végéig fizetnünk.

Ennek komoly pénzügyi hatása lehet, a portál hitelkalkulátora szerint egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és fix kamatozású lakáshitelnél az akció elvesztése miatt a kamat akár 0,85 százalékponttal is emelkedhet, ami 4500 forint törlesztőrészlet-növekedést eredményezhet.

Ez azért nem minősül egyoldalú módosításnak, mert a hitelszerződésben rögzítették a kamatkedvezmény feltételeit és a normál kondíciókat is. Vagyis az adós előre tudta, milyen következménye lenne, ha valamely feltétel elmaradna.

  • A futamidő módosítása miatt is változhat a kamat.

Elképzelhető, hogy az adós hosszabbítani szeretné a kölcsön futamidejét, például hogy csökkenthesse havi fizetési kötelezettségeit, ami jól jöhet a jelenlegi válságos helyzetben. A bank az ilyen kérelmet egyedileg bírálja el és jóváhagyása esetén készítenek egy szerződésmódosítást, melyet mindkét fél aláír.

Ebben az esetben a bank jogosult lehet a kamatot is megváltoztatni. Ez érthető lehet, hiszen az eredeti futamidőnél jóval hosszabb ideig kell viselnie a kockázatokat, biztosítani a forrást. Azonban ez sem minősül egyoldalú módosításnak, hiszen a szerződésmódosítást az adós is aláírja, vagyis innentől kezdve a változtatás mindkét fél akaratából történne.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az év végéig meghirdetett hitelmoratórium miatt is meghosszabbodik sok hitel futamideje. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bankoknak jogukban állna a kölcsönök kamatát is változtatni. Az MNB állásfoglalása alapján ebben az esetben a pénzintézeteknek a fix kamatozású kölcsönök esetében az új lejáratig az eredeti kamat mellett kell biztosítani a hitelösszeget.

  • Jogszabály-módosítás esetén.

Elképzelhető, hogy egy a mostanihoz hasonló veszélyhelyzetben (vagy válság alatt) törvényt módosítanak. Onnantól – ha a változás ezt lehetővé tenné – a fix kamatozású hitelek kondícióit is módosíthatná a bank. A jelenlegi vészhelyzet alatt is született számos rendelet, amely hatással volt a hitelszerződésekre. Gondoljunk csak a törlesztési moratóriumra, vagy éppen a személyi kölcsönök új, 5,9 százalékos thm-plafonjára.

Arra azonban semmi esélyt nem lát a szakportál, hogy egy vészhelyzetben olyan jogszabály-módosítás történjen – ráadásul visszamenőleges hatállyal – ami az adósokat hátrányosan érinthetné. Hiszen hasonló helyzetben a lakosság, hiteladósok érdekeit szokta a jogalkotó elsődlegesen figyelembe venni.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik