Gazdaság koronavírus

Ott nőtt legjobban a munkanélküliek száma, ahol már eddig is nehéz volt munkát találni

A regisztrált álláskeresők száma márciusban mintegy 17 ezer fővel, 281 ezerre emelkedett a Nemzeti foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. A területi bontást megnézve a Privátbankár azt találta, hogy a regisztrált új álláskeresők csaknem fele, 8028 ember három olyan megyéből került ki, ahol eddig is nehéz, ha nem kilátástalan volt munkát találni, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj Zemplén és Somogy megyéből.

Hogy ennek mi az oka, az a statisztikából nem derült ki. A portál valószínűsíti, hogy a közfoglalkoztatottak száma csökkent, illetve hogy ezekben a térségekben a vállalkozások még pár hétig sem tudták megtartani a dolgozóikat, így már a koronavírus-válság kezdetekor kénytelenek lehettek elküldeni őket.

Meglepő, de Baranya megyében még csökkent is az álláskeresők száma, 300-zal. A legtöbb regisztrált álláskereső márciusban Borsod-Abaúj-Zemplén (39 462), Szabolcs-Szatmár-Bereg (31 087) és Hajdú-Biharban (22 868) megyében volt. A kisebb településeken egészen kiugró, 35 százalék feletti munkanélküliségi arányokat is találtak, az ezer főnél nagyobb településeken is volt, ahol 30 százalék felett volt a munkanélküliek aránya. Tiszaburán például 595 regisztrált állástalan volt márciusban, mintegy 140 fővel több az előző havinál, az álláskeresők aránya pedig 31,84 százalékot tett ki. Sajókazán egyetlen hónap alatt másfélszeresére nőtt az álláskeresők létszáma, 246-ról 424-re, és 22,27 százalékos volt a regisztrált állástalanok aránya.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai parkfenntartási és kertészeti munkát végeznek a tatai Hősök terén 2020. április 15-én. A nonprofit kft. egyszerűsített munkaviszonyban – napi bejelentéssel – városüzemeltetési feladatok ellátására foglalkoztat olyan helyi munkavállalókat, akik a koronavírus-járvány miatt vesztették el munkájukat. MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik