Gazdaság

A kormány nem tartotta be saját beutazási tilalmát

A hír igaz volt, mintegy 300 dél-koreainak adtak mentességet.

A szocialista Gurmai Zita kérdezett rá, mi igaz abból, hogy a magyar kormány dél-koreai vendégmunkásokat engedett be az országba április 5-én, miközben március 16-a óta minden külföldi állampolgár számára belépési tilalom volt érvényben.

Azt, hogy lezárjuk a határokat a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be az Országgyűlésben. Ugyanakkor egy koreai lap írta meg, hogy az SK Innovation mintegy 300 dolgozója jött charter járattal, hogy újraindítsa a komáromi elektromosautó-akkumulátor gyárat.

Az ellenzéki politikus Sziijártó Péter minisztertől azt szerette volna megtudni, igaz-e, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta a saját maga által elrendelt belépési tilalmat.

  • Ha a hír igaz, miért nem tájékoztatták erről a közvéleményt?
  • Milyen jogalappal szegte meg a kormány a tilalmat?
  • Miért fontosabb a kormánynak egy dél-koreai cég üzleti érdeke, mint a magyar emberek egészsége?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkár közölte, a hír igaz, de nem 300, hanem 250 ember jött és a dél-koreai cég beruházása a komáromi ipari parkban nagyon fontos.

Magyar Levente érvelése szerint az SK Innovation már eddig is 177 milliárd forintot fektetett be. Az eddig foglalkoztatott 750 ember helyett, most épülő gyára elkészülte után összesen 2500 embernek ad munkát. A beruházás mielőbbi befejezéséhez elengedhetetlenül fontos a gyártási technológia telepítése, ezért

a cég a lehető legszigorúbb feltételek mellett engedélyt kapott arra, hogy a gyárépítéshez nélkülözhetetlen, speciális tudású technikusait Magyarországra hozza.

Az államtitkár szerint azért, hogy a csaknem 250 technikus ne jelentsen egészségügyi kockázatot, ellenőrzésen, tesztelésen estek át Dél-Koreában, majd karanténba kerültek az indulásukig. Magyarországon csak a szállásukon és a munkahelyükön tartózkodhatnak, a két helyszín között cégük szállítja őket, naponta pedig kétszer végeznek rajtuk egészségügyi ellenőrzést.

Szijjártó egy év különbséggel bejelentette ugyanannak a komáromi gyárnak a megnyitását
Dél-koreai autóakkumulátor-gyár települ Komáromba, 2021-2022 fordulóján indulhat a termelés – mondta a magyar külügyminiszter. Tavaly még arról volt szó, hogy 2020-ban már termelni fog a gyár.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik