Gazdaság koronavírus

Varga Mihály újabb pénzt ígért a védekezésre

Azt mondta: fejlesztési forrásból több mint 400 milliárd forintot biztosít a kormány a gazdaságvédelmi akciótervre.

A pénzügyminiszter az állami hírügynökségnek azt mondta a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretének módosításával juthat több egyebek mellett a bértámogatási programra, a cégek beruházásainak támogatására, kedvezményes vállalati hitelekre.

A kormány összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdaságvédelmi intézkedésekhez. A minisztérium a GINOP keretében 310 milliárd forint vissza nem térítendő forrást és 110 milliárd forint 0 százalékos hitelt állít a gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába.

Varga Mihály azt mondta: a GINOP módosítása fedezetet tud nyújtani a vállalkozásokat segítő bértámogatásra: a 200 milliárd forint összegű programban a kieső munkaidőre (maximum 85 százalék) eső munkabér 70 százalékát a cégeknek megtéríti az állam. A GINOP-forrásokból jut a „kurzarbeithez” hasonlóan a kutató-fejlesztők, mérnökök speciális bértámogatására, az ehhez szükséges 30 milliárd forint rendelkezésre áll.

A miniszter kiemelte: a koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel küzdő vállalkozások kapacitásainak újraépítése kulcsfontosságú a gazdaság újraindítása miatt.

  • A vállalkozások termelékenységének, technológiai megújulásának támogatására közel 74 milliárd forintos kerettel készítenek elő felhívásokat.
  • Digitális készségfejlesztő program indulhat 7 milliárdos kerettel, amely az igények nagyságától függően növelhető.
  • 110 milliárd forint 0 százalékos forgóeszköz hitellel segítik a válságban leginkább érintett ágazatokat az MFB Pontokon keresztül.

Varga Mihály szerint a GINOP – hasonlóan valamennyi operatív programhoz – rendkívül előrehaladott állapotban van, a szabad források felmérésével és a program gazdaságvédelmi szempontú újratervezésével jelentős forrásokat szabadított fel a kormány. Ezt a mozgásteret növelte az elmúlt hónapokban kialakult forint/euró árfolyam is. A pénzügyminiszter külön emlékeztetett rá, hogy ebben az esetben sem beszélhetünk arról, hogy az EU a már megítélt kereten felül újabb forrást adott volna az országnak a koronavírus elleni védekezésre.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik