Gazdaság koronavírus

Biztos, hogy akkor lesz kisebb tömeg a boltoknál, ha háromkor bezárják őket?

Noha az ország nagy részében hétfőtől sokat lazítottak a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozásokon, Budapesten és Pest megyében szinte minden maradt a régiben, így az a szabály is, hogy az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat kivéve csak háromig lehetnek nyitva az üzletek.

Mehetek a telekre? És orvoshoz? Vidéken mindent lehet? Kötelező a maszk? Így szakad ketté az ország mától
Újra átalakul az életünk, kettészakad az ország. Végigvesszük, kire milyen szabályok vonatkoznak mától, legyen fővárosi vagy vidéki, érettségiző, 65 évnél idősebb, külföldről hazatérő vagy elhalasztott műtétre váró beteg.

A korlátozás célja, hogy a korai zárás miatt az emberek kisebb számban keressék fel ezeket, a tapasztalat szerint azonban ez nem feltétlenül tartotta vissza a vásárolni vágyókat: az elmúlt hetekben többször is szemtanúi voltunk, hogy jelentős mennyiségű ember zsúfolódott össze kertészeteknél vagy barkácsáruházaknál, kedd reggel pedig a 47 nap után újrainduló Örs vezér téri Ikea előtt kígyózott több mint száz méteres sor nem sokkal nyitás után.

Felvetődik a kérdés: vajon biztosan jó módszer-e a csoportosulás megakadályozására a nyitvatartási idő korlátozása, vagy éppen ellenkező hatást vált ki, hogy az embereknek rövidebb idő áll a rendelkezésére olyan vásárlásokra, amiket a jelek szerint a maradj otthon kampány ellenére is el akarnak intézni?

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a hozzájuk érkező visszajelzések alapján sok esetben valóban nagyobb számban gyűlnek össze a vásárlók amiatt, mert szűkebb idősávba préseli őket a szabályozás.

Ezt a friss tapasztalatok alapján is meg tudom erősíteni, mivel vidéken, ahol tegnap már estig nyitva lehettek a boltok, kisebb sorok alakultak ki a nagy forgalmat bonyolító áruházaknál, mint a korlátozás idején, vagyis úgy tűnik, a hosszabb idősávban jobban eloszlottak vásárlók. Annak ellenére is, hogy sokan voltak még olyanok, akik csak a helyszínen értesültek az új szabályokról, ezért továbbra is három előtt próbálták letudni a vásárlást

– mondta.

Karsai szerint a barkácsáruházak forgalmában nem okoztak érdemi visszaesést az elmúlt hetek korlátozásai, amit ő annak tulajdonít, hogy a bezártság miatt sokan mostanra időzítették a ház körüli munkák elvégzését. Tehát nagyjából ugyanannyian fordulhattak meg ezekben az üzletekben, mint a járványt megelőzően, csak éppen rövidebb idő alatt, intenzívebben vonult le a forgalom. Ez persze nem ugyanúgy igaz minden területre, mert bár az Ikeát most megrohanták a vásárlók, és a zárva tartás alatt az online részlegük is nagy fordulatszámon pörgött, több más bútorcégnek viszont jelentősen visszaesett a forgalma, mondja a KASZ elnöke.

Nem minden vásárló fogadta el a szabályokat

A boltok többnyire limitálják, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak bent az üzletben, a belépésre várakozókat pedig összhangban a kormányrendelettel arra kérik, hogy tartsanak egymástól 1,5-2 méteres távolságot. Karsai szerint ahogy a közúti forgalomban mindig akad egy-egy pofátlan autós, aki a pirosnál bevág a sor elé, úgy az áruházak előtt is előfordultak ilyen konfliktusok, ám ennél több problémát okozott az a helyzet, amikor a kormány még nem írta elő a maszkviselést a boltokban, bizonyos önkormányzatok vagy üzletek viszont már kötelezővé tették.

Leginkább ezzel kapcsolatban hallottunk panaszokat, előfordultak összetűzések a kereskedők és olyan vásárlók között, akik nem voltak hajlandók felvenni a maszkot, akkor sem, ha adott esetben az üzlet biztosította volna számukra. Az új kormányrendelet azonban már tiszta helyzetet teremt, és mostanra azért vásárlók is sokkal jobban hozzászoktak az ilyen szabályokhoz

– mondta.

Bár vidéken immár teljes időben nyitva lehet minden bolt, Karsai szerint azért még akadnak kisebb döccenők, a cégek ugyanis jellemzően nem három napra előre készítik el az alkalmazottak beosztását, a kormány bejelentése azonban csak ennyi időt hagyott nekik az átállásra; gyorsan kellett tehát változtatniuk a még 3 órai zárással számoló terveken, ami okozott kellemetlenségeket. A túl feszes tempó lehet a magyarázata annak is, hogy bár csütörtökön a kormány megengedte, hogy anyák napjára tekintettel országszerte időkorlát nélkül kinyithassanak a virágboltok, sok virágost zárva találták a vásárlók vasárnap, az árusok ugyanis nem tudták ennyi idő alatt megoldani a beszerzést a szakszervezeti vezető szerint.

Kiemelt kép: Földi Imre /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik