Gazdaság

Fontos adatokat nem tesz közzé a kormány a munkanélküliségről

Éppen a koronavírus-járvány kirobbanása után váltak elérhetetlenné fontos munkanélküliségi adatok, akkor, amikor a legfontosabb lenne, hogy tisztán lássák a helyzetet – panaszkodtak a Portfolio.hu-nak a hazai kutatási élet szereplői.

A cikk szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hosszú évek óta részletes adatbázist épít a munkanélküliek számáról, az újonnan elbocsátottakról, a csoportos létszámleépítést elszenvedőkről, és minden hónapban elemzést közöl arról, hogy miként alakult a munkaerő-piaci helyzet. Márciusban azonban minden az NFSZ csak néhány számmal frissítette egyes adatsorait, és csak az állástalanok demográfiai eloszlását lehetett látni. A hónapban 281 ezer állástalan volt, ami azt jelezte, hogy elkezdődött az elbocsátási hullám.

Nem tudni, mennyi az álláskeresési ellátásra jogosultak száma, hányan kapnak szociális támogatást, mennyien vannak ellátás nélkül, hány embert és milyen szektorokat érint a csoportos létszámleépítés, vagy mennyien tartósan munkanélküliek. „Semmit sem tudunk, semmilyen adatot sem kapunk” – mondta a lapnak egy munkaerő-piaci helyzettel és előrejelzéssel foglalkozó kutató, aki szerint kifejezetten kedvezőtlen számokat kellene most közölnie a kormányzatnak.

A Portfolio értesülése szerint április közepe után már 330 ezer regisztrált munkanélküli volt Magyarországon, ami jelzi, hogy hétről-hétre tízezrek veszítik el az állásukat.

Kiemelt kép: A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai parkfenntartási és kertészeti munkát végeznek. A kft. napi bejelentéssel foglalkoztat olyan munkavállalókat, akik a koronavírus-járvány miatt vesztették el munkájukat. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik