Gazdaság koronavírus

Porhintésnek és korainak tartja a kormány újraindítási tervét a gazdaságkutató

A beharangozott intézkedések még idő előttiek – nyilatkozta a Népszavának Molnár László. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója annak apropóján nyilatkozott, hogy a kormány május 4-e után enyhítene a korlátozáson, és fokozatosan újraindítaná a gazdaságot. Csütörtökön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette: a kormány jövő heti ülésén a gazdaságot korlátozó szabályok enyhítéséről születhetnek döntések.

A gazdaság, és különösen az ipar leállásának két oldala van – mondta a Népszavának Molnár. A napokban újraindulnak ugyan hazai gyárak, autóipari üzemek, de sok helyen csak tízszázalékos kapacitással, hogy ne álljanak a gépsorok. Molnár László szerint nemcsak a beszállítói oldalról nincs ideje még a nagy újraindulásnak, de például az autóiparban a fogyasztói oldal igénye is kérdéses: milyen piacra termeljen egy nagy exportáló cég, ha nem lesz felvevőpiaca a legyártott termékeknek.

A kutató szerint itthon most bosszulja meg magát az elmúlt időszak egyoldalú iparpolitikája, amely gépipari és ezen belül az autógyárak letelepítésére koncentrált.

A gazdaság közeli újraindításáról szóló kormányzati bejelentések ugyan jól hangzanak, de ez csak porhintés, az eddig megismert eszközök pedig nem elégségesek

– mondta a GKI vezérigazgatója.

Hozzátette: ami javítana a bajba jutott cégek helyzetén az egy rugalmasabb támogatási politika lenne, amely a kkv-k bevételét növelné. A kutató szerint olyan általános, automatikusan járó, nullaszázalékos kamatú hitelt kellene a cégeknek adni, amiből az újraindulást, a béreket, az adókat fizethetnék.

Kiemelt kép: Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik