Gazdaság

Mészáros gyerekeinek cége letarolta a fákat, hogy megépülhessen az atlétikai stadion

Az Átlátszó vette észre, hogy a Magyarország elhagyottan – BCO urbex nevű Facebook-oldalra nemrég feltöltöttek egy bontás előtti és bontás utáni képet az egykori VITUKI-telepről, ahol hamarosan megépül az atlétikai stadion. A képen jól látható, mi maradt a telep egykor zöld környezetéből:

A lap emlékeztet: egykori VITUKI-telepen a stadion felépítése és a parkosítás után alig fog nőni a zöldfelület nagysága, pedig még kormányrendeletet is módosítottak, így már az atlétikai pálya füvét is beleszámíthatják. Az építkezés még nem kezdődött meg, jelenleg a terület előkészítése van folyamatban, amit a Mészáros-gyerekek cége, a Fejér – B.Á.L. Zrt. a Föld-Trans Kft.-vel közösen 4 milliárd forintért végez. A munkát januárban kezdték el, és a tervek szerint novemberre rozsdamentes lesz a terület. A tervezett 40 ezres atlétikai stadiont a verseny után 15 ezresre bontanák vissza — teszi hozzá az Átlátszó.

A lap szerette volna megtudni, hogy pontosan hány fát vágtak ki a területen, és azok milyen állapotban voltak, illetve hogy mekkora volt a korábbi zöldfelület nagysága, és mekkora lesz a stadion megépítése után. Kérdéseiket elküldték Ferencváros polgármesteréhez, Baranyi Krisztinához, és a kormányzati városfejlesztés szakmai műhelyéhez, a Budapest Fejlesztési Központhoz is, továbbá megkerestük a bontási munkálatokat végző két céget. Választ azonban csak a ferencvárosi önkormányzattól kaptak. Ezerint a teljes, körülbelül 15 hektáros (151 214 négyzetméteres) ingatlanon az építkezés befejezése után a zöldfelület mértéke körülbelül 5,3 hektár (53 285 négyzetméter), és 35 százalék lesz, tehát csupán körülbelül 0,7 hektárral (7 415 négyzetméterrel) több, mint korábban. Az IX. kerületi önkormányzat tájékoztatásul közölte, hogy körülbelül ennyi az atlétikai pálya belső füvesített része. Eredetileg a sportpálya zöldfelületét nem lehetett beleszámítani a zöldfelületbe, azonban 2018 decemberében módosítottak egy kormányrendeletet, így már ennek sincsen akadálya.

Az atlétikai stadion 190 milliárd forint közpénzt vihet el, a Momentum ezért arra kérte Baranyi Krisztinát, hogy állítsa le az atlétikai stadion építését, mert a járvány utáni gazdasági válságban ezt a luxusberuházást nem engedheti meg magának az ország.

Atlétikai stadion: 3 milliárdot visz el csak az infrastruktúra tervezése
A Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.-nél landol a közpénz.

Kiemelt kép: Magyarország elhagyottan – BCO urbex

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik