Gazdaság koronavírus

Visszamenőleg is lehet igényelni a diákhitel 1-et

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert, a szigorú egészségügyi és biztonsági szabályok betartása mellett zajlik a felsőoktatásban is a munka, közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai tájékoztatóján.

Mint mondta, a felsőoktatási képzésre jelentkező fiataloknak hamarason elérhetővé válik az ügyintézési funkció a felvi.hu keretin belül. Itt módosíthatják adataikat, pótolhatják a hiányzó dokumentumokat és jelentkezési sorrendjükön is változtatnak. Erre június 9-ig van lehetőség.

Figyelemmel követhetik a benyújtott dokumentumok és kérelmek feldolgozottságát, eredményeit és azt is, hogy az egyes jelentkezési helyeiken éppen hány pontjuk van. Ha valaki elfeledkezne egy fontos lépésről, akkor a rendszer e-mail címre értesítést küld, de kérünk mindenkit, alaposan nézze át, mire van szükség a sikeres felvételihez

– fogalmazott.

Mint mondta, most az egészség és ez élet védelme a legfontosabb, de a korábbi célokat sem lehet figyelmen kívül hagyni. Cél az is, hogy a gazdaság minél előbb talpra álljon. Ennek elérésben nagy szerepük lesz azoknak, akik most vesznek részt a felsőoktatásban, vagy most készülnek oda, mellettük a szakképzésben tanulóknak is.

Javaslatot tettek, hogy a szakképzésben a komplex szakmai vizsgákat az írásbeli érettségit követően rendezzék, a szakképzés lényegi részét, a gyakorlatot májusban rendezzék meg, szóbelik nem lesznek. Érettségihez hasonlóan csak kis létszámban, a távolság megtartásával lehet megtartani ezeket a vizsgákat.

Újabb lépéseket tettek a hallgatók támogatása és elhelyezkedése érdekében is. 75 ezer fiatalt segítenek hozzá ahhoz, hogy megszerezzék a diplomájukat azzal, hogy eltekintenek a nyelvvizsga-követelménytől. A diplomák kiadását a felsőoktatási intézmények intézik, szükség van adategyeztetésre, ezért kérnek mindenkit, hogy működjenek együtt az intézményekkel és legyenek türelemmel. Aki szeretne nyelvvizsgát tenni, az hamarosan megteheti, lehetőséget teremtenek az online vizsgázásra.

Módosították a diákhitel rendszerét is.

A május 1-től elérhető kamatmentes, szabad felhasználású hitel kerete félmillió forint, a felnőttképzésben résztvevőknek 1.2 millió forint. Augusztus 15-től több mint duplájára emeljük a szabad felhasználású diákhitel 1 keretét, a következő tanévben akár másfél millió forintot is igényelhetnek a hallgatók. Ezt május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhetik a diákok és akár 350 ezer forintot is kaphatnak

– jelentette be Schanda Tamás.

 

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik