Gazdaság koronavírus

Leírható a tao a bankok különadójából

Ahogy a normál bankadót, úgy a járványadót is csökkenthetik a bankok látványcsapatsportok támogatásával – vette észre a hvg.hu a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben. Azaz a járványügyi védekezés miatt kivetett különadó leírható tao-támogatásként.

A pénzügyminisztérium számításai szerint – most, a veszélyhelyzet idején – a kiskereskedelmi ágazat a különadó révén 36 milliárd forinttal járul hozzá a Járvány Elleni Védekezési Alap bevételi oldalához. A bankok a kilenc hónapos hitelmoratórium mellett 55 milliárd forintnyi különadót fizetnek be idén. Ez az összeg azonban kisebb lehet, ha a bankok élnek a lehetőséggel, amit a kormány 2017-ben vezetett be a különadótörvény módosításával.

A bankadó-csökkentés feltétele, hogy a hitelintézet a társaságiadó-törvény (tao- törvény) szerint jogosult legyen adókedvezményre, de azt a kedvezményt nem érvényesíti – így nem lehet duplán élni a kedvezménnyel. Ugyanez igaz a járványadó-kedvezményre is.

A hvg.hu megjegyzi, hogy egy nyereséges banknak nem érdeke, hogy kevesebb bankadót fizessen, hiszen akkor több lesz az adózás előtti eredménye, amiből több társasági adót kell fizetnie. A sporttámogatással elért kedvezményt jellemzően jobban megérhette a fizetendő taóban érvényesíteni.

A járvány miatt kibontakozó válság a bankok eredményére is hatással lesz, így 2020-ban már több pénzintézet élhet ezzel a lehetőséggel.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik