Gazdaság

Csak hébe-hóba van meleg víz Almásfüzitőn, több mint egy hónapja tart a mizéria

A szolgáltató tájékoztatása szerint 750 lakásban van gond. Több hónapba is beletelhet, mire ismét zavartalan lesz a melegvíz-ellátás.

Olvasói panaszt kaptunk, hogy Almásfüzitőn, annak is leginkább a Nagykolónia városrészén, 750 lakásban bő egy hónapja alig van meleg víz. Az alig azt jelenti, hogy délután, késő délután, amikor hazaérnek az emberek a munkából és lezuhanyoznának, na, pont akkor nincs. Estefelé előfordul, hogy megjön, de akkor is legalább háromnegyed óráig kell folyatni a csapból a sárga vizet, mire valami meleg és tiszta is jön belőle.

A lakosok igen bosszúsak, hogy már hosszú ideje kénytelenek nélkülözni a megszokott komfortos fürdést vagy éppen mosogatást. Volt olyan szombat és vasárnap, amikor 10 és 19 óra között nem volt meleg vizük, de megesett ez hétköznap is. Bő egy hónap után lépett az önkormányzat az ügyben, de nem ígérkezik gyorsnak a megoldás.

Bedöglött az egyik kút

A problémát az okozza, hogy a város vízellátását biztosító három fúrt kút közül a legnagyobba homok szivárgott be, emiatt csökkent a vízkapacitás, és ezért korlátozták a meleg víz használatát – derül ki a polgármesteri hivatal honlapjáról. Eleinte arról volt szó, hogy megjavítják a kutat, és amíg nincs meg a tisztítás, és az új szűrőket be nem állítják, addig korlátozzák a melegvíz-szolgáltatást. Az a megállapodás született, hogy a hidegvíz-szolgáltatás folyamatosan működik, míg a melegvíz-szolgáltatást délután (14 és 18 óra között), amikor megnő a fogyasztás, korlátozzák, hogy estére minden lakásban legyen. Az ivóvízellátást az Északdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV) biztosítja, a meleg vizet pedig a távhőszolgáltató Alfen Kft. juttatja el a lakásokba.

Sajnos víz nélkül nem tudunk meleg vizet szolgáltatni

– mondta Galba Ferenc, az Alfen ügyvezetője. Mint megtudtuk, az ÉDV Zrt. február 13-án kérte először  a melegvíz-szolgáltatás leállítását a vízfogyasztás csökkentése érdekében, ennek van is nyoma az Alfen honlapján. Jellemző volt, hogy rendszertelenül, 4-6-9 órás leállásokat kért a vízművek az egyes napokon a rendelkezésre álló vízkészlet függvényében. Sokszor ezt nem jelezték előre, így a fogyasztókat sem tudta időben tájékoztatni a távhőszolgáltató.

Az ÉDV Zrt. indoklása szerint elegendő vízmennyiség áll rendelkezésre az igények kielégítésére, viszont az önkormányzat és a távhőszolgáltató kérésére az ivóvíz utánpótlására a távhőszolgáltató berendezéseinek védelme érdekében csak korlátozottan kerül sor. A víztartályok teljes lefogyásának elkerülése érdekében a távhőszolgáltató – a vízművel és az önkormányzattal egyeztetve – korlátozza a melegvíz-szolgáltatást. Ezért vannak tehát szünetek a melegvíz-szolgáltatásban.

Nem tudni, mikor áll helyre a szolgáltatás

Sárga víz azért jön a csapból, mert a melegvíz-hálózat újraindításakor a vezetékhálózatnak fel kell telnie vízzel, és fel kell melegednie, ami felkavarhatja a csőben lévő lerakódásokat. Galba Ferenc is elismerte, ez nagy kellemetlenséget okoz a fogyasztóknak és többlet felfűtési költséget a szolgáltatónak. Arra nem reagált, hogy a meleg víz érkezése előtt kifolyatott sárga vizet leszámlázzák-e majd, vagy sem. Viszont azt írta, hogy a melegvíz-szolgáltatás szüneteltetésének időtartamára alapdíjat nem fog számlázni az Alfen Kft.

Az ÉDV Zrt. megkeresésünkre azt írta, folyamatosan egyeztetnek a megoldásról az önkormányzattal és az Alfen Kft.-vel, azt azonban nem tudták megmondani, mikorra lesz folyamatos a melegvíz-szolgáltatás, mivel ebben nem illetékesek. A közművek önkormányzati tulajdonban vannak, ezért a felújítási, pótlási és beruházási döntéseket az önkormányzat hozza meg, egyeztetve az üzemeltetővel. A mérési munkákat az ÉDV már elvégezte, a felújítás több szakcég bevonását igényli, ezekből pedig kevés van Magyarországon. A cégek a saját leterheltségeik függvényében állnak rendelkezésre. A felújítási munkálatok az önkormányzati döntés után indulhatnak meg – írták magyarázatul.

Lajtos kocsikkal érkezik a vízpótlás

Ezzel most már nincs is gond, mert a testület döntése megszületett. Almásfüzitő polgármestere, Beró László a 24.hu-nak azt mondta, megtárgyalták a helyzetet az Alfen Kft.-vel és az ÉDV Zrt.-vel, mostanra kiderült, hogy az elromlott kutat nem lehet megjavítani. A végleges megoldás az lesz, hogy előrehozzák a 2022-es csatlakozást a tatabányai karsztvízhez – ismertette a döntést.

A kormány nemrég döntött egy nagyszabású beruházásról: e szerint a komáromi ipari park megnövekedett ivóvízellátását nem a Dunából, hanem a tatabányai karsztvízzel oldják meg, vezetékkel viszik a vizet a vállalatokhoz. Február közepén jelent meg a kormányhatározat arról, hogy idén 393 millió, jövőre 5 milliárd forint központi támogatást kap a projekt.

A jelenlegi rendszer a helyi lágy vizet használja, viszont a tatabányai karsztvíz nagyon kemény, ezért központi lágyításra van szükség a használatához, ami Almásfüzitő számára jelentős, mintegy tízmillió forintos beruházás. Az előkészületek már elkezdődtek, de hogy mikorra lesz kész a fejlesztés, azt nem tudta pontosan megmondani a polgármester. Addig is a víz pótlására lajtos kocsikkal hoznak lágy vizet más településről, és azt a rendszerbe engedve egészítik ki a két működő kút vízkapacitását, hogy legyen ivóvíz és meleg víz is. Délután kettő és hat között továbbra sincs meleg víz, este hattól délután kettőig folyamatosan van. Türelmet kérnek a lakóktól, mint mondta, mindenki azon dolgozik, hogy minél hamarabb legyen újra rendes vízellátás.

A város honlapján azt írják, a testületi döntéssel elfogadott megoldás lehet a leggyorsabb és a legköltséghatékonyabb, bár ez is több hónapig fog tartani.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.