Gazdaság koronavírus

Lesz elég csirke a hentesnél

Pár bolt kihasználta a helyzetet, tényleges árrobbanás viszont nem történt: a feldolgozók 5-8 százalékkal emelték a csirke árát – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint

a jövő hétre rendeződik a helyzet, és csak addig kell kibírni a kígyózó sorokat a pultoknál, valamint hiánytól sem kell tartanunk. 

A koronavírus-járvány miatt a korábban megszokott mennyiség dupláját rendelték be a feldolgozók. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy import nélkül is el tudja látni a hazai csirkehúságazat a piacot, csak a hirtelen megnőtt keresletre nem tudtak sem a csirketartók, sem a feldolgozók egyik napról a másikra reagálni. A hiány csupán időszakon, és a termelés folyamatos.

Remélhetőleg a pánikvásárlásnak hamar vége lesz, és a vásárlók nem akarnak fölöslegesen tartalékolni, ha látják, hogy lesz áru a hentesnél. Emellett azonban magasabb lehet a kereslet hosszabb távon, hiszen az iskolák bezártak, és a családnak kell gondoskodni a diákok étkezéséről. 20-25 százalékkal nőhet a kereslet a szakértő szerint, amíg ki nem nyitják az iskolákat.

A témával foglalkozó korábbi cikkünkben szintén azt írtuk, hogy nem kell félni, hogy nem jut nekünk hús: Magyarország csirke-nagyhatalomnak számít, nincs szó termeléskiesésről. Emellett persze néhol előfordulhatnak durva áremelkedések, ahogy mi is írtuk, a Lehel téren 2800 forinthoz közelített egy kiló csirkemell ára, a Fény utcai piacon pedig 2250 forintba is került. Az év elején 1400 forintért vehettük meg.

A 2800 forintos csirkemell miatt ellenőrzik az árusokat
Bőven van csirke az országban, csak most nem ér oda mindenhová időben. Aki türemes, annak nem kell a korábbi ár duplájáért húst vennie.

(MTI)

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik