Gazdaság koronavírus

Napi optimizmus: az orosz jegybank gazdasági növekedést vár idén

„Az orosz gazdaság a második negyedévben lelassul, a harmadikban stabilizálódik, 2020 egyenlege azonban valószínűleg növekedéssel zárul majd” – jelentette ki Elvira Nabiullina, a Bank Rosszii elnöke újságíróknak pénteken Moszkvában.

Az orosz jegybank a nap folyamán úgy döntött, hogy az ezt megelőző hatrendbeli csökkentés után az alapkamatot változatlanul, 6 százalékon tartja. Az orosz központi bank rámutatott, hogy a koronavírus-járvány, az olajárak hirtelen zuhanása és a rubel meggyengülése miatt az infláció idén meghaladhatja a tervezettet, de 2021-ben vissza kell térnie a 4 százalékos szintre.

Nézetünk szerint nem lezárt tény, hogy ennek az évnek az eredményeként negatív lesz az ütem. Mi ellenkezőleg, éves viszonylatban egyelőre nem várunk gazdasági visszaesést

– mondta a jegybankelnök. A jegybank 2020-ra vonatkozó alapprognózisa hordónkénti 55 dolláros olajár mellett 1,5-2 százalékos növekedéssel számolt

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt állította, hogy Oroszország a monetáris tartalékaira támaszkodva akár 25 dollár alatti olajárral is képes megbirkózni. A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben ez a nap folyamán 24,5 dollár körüli szintre süllyedt. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy az orosz költségvetés az idén 42 dolláros olajárral kalkulált.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik