Gazdaság koronavírus

Ezért nincs kézfertőtlenítő az élelmiszerboltok bejáratánál

Az élelmiszerkereskedelem az egyik olyan ágazat, amely nem állhat le a koronavírus-járvány alatt, hiszen el kell látni az embereket ennivalóval. Ez egyben azt jelenti, hogy a boltokba továbbra is mehetnek az emberek, így az sem kizárható, hogy bevigyék a vírust. Védeni kell tehát az árut, a dolgozókat és a vásárlókat, hogy az áruházak ne a vírusátadás helyeivé váljanak.

Olvasóink aggódnak, mert eddig nem láttak a boltokban például a vevők számára kirakott kézfertőtlenítőket, nem látják, hogy az eladó, pénztáros, takarító mind viselne kesztyűt, nem beszélve a maszkról. Kérdésként merült fel az is, vajon gyakrabban fertőtlenítik-e a boltokban a vevők és dolgozók által gyakran érintett dolgokat. Teljesen megnyugtató válaszokat nem kaptunk, de egy új ajánlás alapján változhat az eddigi gyakorlat. Ugyanakkor vannak megoldhatatlan akadályok is.

A boltok kérésére készült az új ajánlás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden kora délután tette közzé ajánlását a boltok kérésére, amelyben többek között az olvasóink által hiányolt óvintézkédesek is szerepelnek. Nem új előírásról van szó, hanem egy hasznos útmutatóról, a hatóság továbbra is kizárólag a jogszabályi előírások áthágását szankcionálja. A jogszabályok azonban számos esetben nem konkrétumokat, hanem célokat határoznak meg, például, hogy meg kell akadályozni a termékek szennyeződését, de ehhez konkrét teendőket nem írnak elő. Ebben segít az ajánlás, amit folyamatosan bővíteni fognak. A Nébih tapasztalatai szerint az üzletek együttműködőek a szigorúbb intézkedések megvalósításában.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György megkeresésünkre azt mondta,

a boltláncok ismerik az új ajánlást, törekednek rá, hogy megfeleljenek neki, de rajtuk kívül álló okok miatt ez nem feltétlenül lehetséges. Például mert nem kapni kézfertőtlenítőt, vagy egyszer használatos kesztyűt.

Cseppfertőződés-mentes védelem

Ha nem előre csomagolt az áru, és hőkezelés és/vagy mosás nélkül fogyasztható termékről van szó, akkor meg kell akadályozni, hogy köhögés, tüsszentés, kéz útján fertőző anyag kerülhessen az élelmiszerekre. A megelőzést segíti a cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi vagy egyéb védő-, légterelő burkolat, tároló alkalmazása.

Ezen kívül biztosítani kell elég megfelelő eszközt és csomagolóanyagot (például egyszer használatos kesztyű, -nylon és -papírtasak) a csomagolatlan termékek önkiszolgáló értékesítéséhez. Amennyiben pedig a megfelelő, cseppfertőződés-mentes védelem nem megoldható, javasolt a kiszolgálás átmeneti átszervezése, eladópult mögötti elhelyezése, végső esetben pedig a csomagolatlan élelmiszerek forgalmazásának felfüggesztése.

Fertőzött élelmiszerrel elvileg nem terjed a koronavírus

A Nébih hangsúlyozta, tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl (cseppfertőzés) másképp – például szennyezett élelmiszer fogyasztása révén – terjedne. Ezt erősítette meg a WHO, az Európai Járványügyi Központ és a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet is.

Árukiadás és pénzkezelés

Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel, ezért az árukiadást és a pénzkezelést szét kell választani. A Nébih szerint nem megfelelő az a gyakorlat, amikor egyetlen személy végzi a két tevékenységet, és az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, felhúzásával próbálja kezelni a helyzetet. Nagyobb forgalmú helyen javasolják, külön személy adja ki a terméket és más vegye el a pénzt.

Kézfertőtlenítő a bejáratnál

Az eladók rendszeres – forgalomtól függő – kézmosása és a személyi higiénia betartása kiemelten fontos. A bejáratnál érintés nélkül használható, adagolós virucid kézfertőtlenítő, vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.

A megszokottól eltérő gyakorlattal kell az árukirakodást, üres ládák felrakodását végezni, úgy, hogy a bolt személyzete ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével. Javasolják még a hulladékgyűjtők gyakoribb ürítését.

Hetente fertőtlenítsék a kosarakat

Fel kell mérni, hogy a vásárlótérben melyek azok a berendezési tárgyak, eszközök, melyeket a vásárlók folyamatosan megérintenek, és biztosítani kell ezek rendszeres takarítását és fertőtlenítését. Így

  • amennyiben nem önműködőek, rendszeresen tisztítani kell az ajtókat, különösen a kilincseket.
  • Míg járványmentes időszakban a bevásárlókocsik és -kosarak tisztítása, szükség szerinti fertőtlenítése a takarítási utasítás szerint történik, most heti fertőtlenítését javasolja a Nébih.
  • A boltban lévő hűtőpultok fogantyúit naponta legalább 1-2 alkalommal fertőtlenítőszerrel át kell törölni.
  • A termékek megfogására alkalmazott eszközöket javasolt egyszer használatos eszközökre (zacskó, kesztyű) cserélni.
  • A nem egyszer használatos eszközöket, amennyiben kézzel és élelmiszerrel is érintkezik (például pékáruknál, salátabárnál kihelyezett eszközök), óránként cserélni kell és elmosogatni.
  • A pénztárnál lévő áruszalagot, valamint az önkiszolgáló pénztárak rakodófelületeit folyamatosan tisztítani kell, a bankkártya-terminált pedig rendszeresen fertőtleníteni.

A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felületfertőtlenítő-szert és takarítószert kell alkalmazni. Lapunknak írott válaszukban azt írta a Nébih, a gyakran érintett helyeken akár napi több alkalommal is indokolt lehet a fertőtlenítés a forgalom függvényében. Ezen kívül a helyiségek rendszeres átszellőztetése is szükséges, amennyiben megoldható.

Plexifal kéne a vevő és a pénztáros közé

Alapvető élelmiszer-higiéniai követelmény, hogy élelmiszerrel – az előállítás és forgalmazás során – kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak. Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta öltözetet kell biztosítani.

A higiéniai teendőkről (a dolgozók és a vásárlók egészsége érdekében) javasolt oktatást tartani. Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és betegség gyanúja esetén intézkedjen.

  • Csemegepultban a kesztyű használata kötelező, emellett a rendszeres kézmosást is meg kell követelni.
  • A pénztárban a vevő által csomagolt – egyébként csomagolatlan áru, például pékáru – a kód olvashatatlansága miatt nem bontható ki.
  • A pénztárban dolgozóknak kézi fertőtlenítőt, vagy egyszer használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűt legalább 2-3 óránként javasolt cserélni, illetve kézmosási szünetet tartania.
  • Evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni vagy fertőtleníteni. Minden kézmosóhelyen kézfertőtlenítő-szer használata ajánlott. Javasolt a pénztáros és a vásárlók közé plexifal beállítása.
  • Fokozottan ügyelni kell arra is, hogy a takarítást végző személyzetnek legyenek védőeszközei.

Ne tegyék a bevásárlókocsiba a gyereket

Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék, például ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat, és/vagy a helytelen gyakorlatot, valamint az áruházi hangosbemondóban felhívni a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra. Ilyen például, hogy

  • ne fogdossák össze a csomagolatlan termékeket,
  • hogyan használják helyesen az önkiszolgáló értékesítés eszközeit, és hogy
  • a bevásárlókocsiba ne tegyék be a gyereket.

A hosszabb sorok kialakulását pl. sorszámhúzással ajánlott megelőzni, a javasolt várakozási távolságot (minimum 1 méter) pedig vonalak felfestésével érdemes jelölni, vagy más jól látható helyen feltüntetni kiemelve, hogy sorban álláskor a javasolt személyes távolságot a vásárlók egymás közt és a bolt munkatársaival is tartsák meg. Célszerű felügyelni is, hogy betartják-e a vásárlók az ajánlásokat.

Ellenőrzik

Jelenleg kiemelt tavaszi ellenőrzés zajlik, de ezen kívül is vizsgálódik az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Ellenőrzik az alapvető higiéniai előírások betartását, és hogy megvannak-e a dolgozók egészségügyi alkalmasságát igazoló dokumentumok. Felhívják a vállalkozók figyelmét a humán járványvédelmi óvintézkedések folyamatos követésére és alkalmazására. Emellett kifejezetten támogató jellegű, higiéniai célellenőrzéseket is tartanak.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik