Gazdaság koronavírus

A Diákhitelek törlesztését is felfüggesztik

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány gazdasági döntéseket hozott a koronavírus-járvány miatt, ennek keretében a magánszemélyek és vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a Diákhitel Központ Zrt.-t, akik közölték: az intézkedés rájuk is vonatkozik, a hallgatói hitelek törlesztését a vonatkozó jogszabályok hatálybalépésétől 2020. december 31-ig felfüggesztik. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a már felmondott szerződések sorsa, azt válaszolták:

Társaságunk , mint az MFB Csoport tagja, a felmondott hitelszerződéseket folyamatosan átadja a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek (MKK). A Ptk. szerint innentől kezdve az MKK tehet behajtási és egyéb cselekményeket az átadott követelések kapcsán. Az eddig felmondott és MKK számára átadott követelések MKK általi, adóhatósággal együttműködve végzett  kezelésére, végrehajtására a Diákhitel Központnak nincs ráhatása, arról információval nem rendelkezik.

Az egy évnyi fizetési hátralék miatt felmondott, hallgatói szerződésekből eredő követelések tavaly februárban kerültek az állami követeléskezelőhöz, amely azonban az Azénpénzem.hu kérdésére sem árulta el, hogy hány pórul járt diákhiteles ügye landolt náluk. Az utolsó, erre vonatkozó adatokat 2018-as cikkünkben közöltük, akkor a Diákhitel Központ arról tájékoztatott minket, hogy 2017-ben összesen 1940 Diákhitel1 és  209 Diákhitel2 ügyfélnek mondták fel szerződését a törlesztés elmaradása miatt. Ezzel a bedőlt diákhitelesek száma 2017-ben átlépte a 19 ezer főt: a meglévő Diákhitel1-es ügyfélkörből akkor 18 700, Diákhitel2-esek közül 370 adósnak volt felmondott és nem rendezett szerződése.

Kérdéseinket elküldtük a MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek. 

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik