Gazdaság

A Volkswagen legalább 594 ezer forintnyi kompenzációt fizet a régi dízeltulajdonosoknak

Peren kívüli megállapodást kötött a német Volkswagen Csoport és a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) — írta meg a Handelsblatt. A fogyasztóvédők azért perelték be a német autógyártót, mert a dízelbotrány kirobbanása után a régi dízelautó-tulajdonosokat kár érte járműveik értékcsökkenése miatt.

A megállapodás szerint a Volkswagen körülbelül 260 ezer tulajdonosnak 1350 és 6257 euró közötti összeget fizet, így az eredeti vételár körülbelül 15 százalékát térítik vissza a tulajdonosoknak. A kompenzációra 830 millió eurót különített el az autógyártó, azonban elképzelhető, hogy ez az összeg sem lesz elég, ha az elégedetlenkedők egyéni pereket indítanak a csoport ellen.

Az érintetteknek április 20-ig kell eldönteniük, hogy elfogadják-e a Volkswagen ajánlatát. A lap szerint az autógyártó ragaszkodott ehhez a dátumhoz, mert május 5-én a Szövetségi Bíróság ismét a dízelcsalásokkal foglalkozik majd.

A Handeslsblatt értesülései szerint a legkisebb, 1350 eurós összegre a 2008-as évjáratú Polo, Fabia, Roomster, Ibiza, A1 és Praktik tulajdonosai, míg a legnagyobb, 6257 eurós summára a 2016-os évjáratú Audi A6-ost vásárlók számíthatnak.

Kiemelt kép: Sean Gallup/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik