Gazdaság

Hétmilliós büntetést kapott a KiwiSun működtetője

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 7 millió forint bírságot szabott ki a KiwiSun bioszolárium franchise hálózatot működtető Fox Consulting Kft.-re, amely reklámjaival megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát - közölte a GVH kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint a GVH megállapította, hogy a cég a

fokozza az endorfin termelődését, segíti a kalcium beépülését, jobban mozognak az ízületek, immunrendszer erősítő

típusú állításokkal igazolatlan, egészségre ható állítást tett, emellett nem fejtette ki, hogy a

zöld bio, bio és a természet erejével

típusú állítások alatt mit ért, ami így – önmagában is, de különösen a fentiekkel együtt – szintén igazolatlan, egészségre ható állításnak minősül;

a speciális fény, a világon egyedülálló technológia és az egész Európában piacvezető újdonság

típusú állításokkal pedig igazolatlanul állította piacelsőségét.

A hivatal a bírság mellett a vállalkozást egyúttal eltiltotta a jogsértő kereskedelmi gyakorlat folytatásától, mert úgy ítéli meg, hogy aggályos igazolatlanul egészségesnek feltüntetni olyan szolgáltatást, amely a tudomány jelenlegi állása szerint kifejezetten káros lehet az egészségre.

A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy a szolárium szolgáltatást 14 európai országban tiltották be a 18 év alattiak számára. Az Európai Bizottság Egészségi, Környezeti és Újonnan Felmerülő Kockázatok Tudományos Bizottsága (SCHEER) 2016-ban készült állásfoglalása alapján rákkeltőnek minősül az ultraibolya sugárzás, beleértve a napozóágyak által kibocsátottat is.

A cég közleményben reagált a a versenyhivatal döntésére. Azt írják,

a GVH mai döntését (ügyszám Vj/4/2019.) a Fox Consulting Kft. mint a KiwiSun szolárium hálózat jogtulajdonosa teljes egészében jogszerűtlennek tartja, melyre tekintettel közigazgatási per megindítása útján kezdeményezi a döntés bírósági felülvizsgálatát. A KiwiSun határozott álláspontja szerint mindig a hatósági előírásoknak megfelelően és az orvosi kutatások eredményei szerint kommunikálta a szolárium szolgáltatást. A KiwiSun célja, hogy a Bíróság a határozatot megváltoztassa.

Címlapkép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik