Gazdaság

Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt

A bankközi kamatok év eleji emelkedése miatt egy 10 millió forintos hitelnek nagyjából kétezer forinttal lehet magasabb a törlesztőrészlete — írta meg a Világgazdaság hozzátéve: a  már folyósított, rögzített kölcsönt fizetők többségének még évekig nem változik a havi részlete.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közlése szerint év eleje óta 0,45 százalék­ponttal, 0,61 százalékra emelkedett a budapesti bank­közi kamatláb (Bubor).

A Világgazdaság számításai szerint a csaknem fél százalékpontos emelkedés egy most igényelt, húszéves futamidejű, változó kamatozású hitelnél 2239 forintos törlesztőrészlet-emelkedést jelent, 54 ezer forintról 56 ezer forintra, a teljes visszafizetendő összeg 537 ezer forinttal emelkedhet. Korábban hasonló jelenségre hívta fel a figyelmet a Bankmonitor is:

A lakáshitelek felénél emelkedhet a törlesztőrészlet a gyenge forint miatt
A lakáshitelek 55 százaléka még mindig változó kamatozású.

Az MNB adatai szerint mostanra számottevően csökkent a változó kamatozású kölcsönök aránya: az új lakáshitelek 68 százaléka legalább öt évre rögzített kamatozású, ezen belül a tíz évnél is hosszabban, jellemzően teljes futamidőre fixált kölcsönök hányada 13 százalék.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik