Gazdaság

Soha nem épül meg a ferihegyi parkolóház

Nem fog megépülni a ferihegyi parkolóház, amelynek építési engedélyét még 2018 decemberében vonta vissza az V. kerületi kormányhivatal, ez derül ki Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár Kunhalmi Ágnes (MSZP) kérdésére adott írásbeli válaszából, amit a napi.hu vett észre.

Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy miért áll több mint egy éve a több millió euróba kerülő beruházás. A parkolóház építéséhez szükséges gödröt már 2018 őszén kiásták, azóta ott tátong a nemzetközi reptér főbejáratával szemben.

Orbán Balázs a válaszban arról ír, a 2-es terminál elé tervezett parkolóház megépítéséhez építési engedély volt szükséges, melyhez a jogszabályok szerint kötelező lett volna beszerezni a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakhatósági állásfoglalását.

Ezen szakhatósági állásfoglalás megállapította, hogy a tervezett beruházás – tekintettel arra, hogy vonzáskörzetében több hasonló profilú építmény is található – nem indokolt, továbbá negatívan befolyásolná a jövőbeni tömegközlekedés fejlesztésének lehetőségét, ezért az építési engedély kiadásához szükséges szakhatósági hozzájárulás kiadását megtagadta

– fogalmazott a miniszterelnökségi államtitkár.

Ennek értelmében az ügyben eljáró V. kerületi kormányhivatal – szakhatósági hozzájárulás hiányában – az építési engedély iránti kérelmet elutasította, amely ellen keresetet nem is terjesztettek elő, így az érintett parkolóházzal kapcsolatos döntés jogerőssé vált.

Magyarország kormánya kiemelkedően fontosnak tartja a repülőtér és Budapest kapcsolatának erősítését, amelyet elsődlegesen nem parkolóházak építésétől vár, hanem a repülőtér kötöttpályás kiszolgálásának megteremtésétől

– írta.

A lap megjegyzi, a gyorsvasút szintén nem épül. A legújabb kormányzati ígéretek szerint a tervek elkészültek és a megvalósításhoz szükséges engedélyek is rendelkezésre állnak. A beruházás a 2021 és 2027 közötti, Európai Uniós költségvetési ciklusban erre a célra rendelkezésre álló közlekedésfejlesztési forrásokból valósulhat meg.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik