Gazdaság

50 millió számlalevéllel támad a nemzeti kukaholding

Miközben a hulladékgazdálkodási cégek jelentős része anyagi problémákkal küzd a puszta fennmaradásért, a kormányt egyáltalán nem érdekli, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek (NHKV, kukaholding) még mindig nem készült el a 2018-as pénzügyi mérlege – derül ki Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár írásbeli kérdésre adott válaszából. A cégek többségénél jellemzően május 31-ig ad lehetőséget a törvény a beszámolók feltöltésére, a kukaholding viszont a jelek szerint más időszámítást használ: a 2017-es beszámolóját is csak 2018. decemberében hozta nyilvánosságra – emlékeztet a Napi.hu.

A beszámoló elfogadása folyamatban van. A közszolgáltatók által utólagosan beküldött elszámolásokat később zárták le, ezek eredményét figyelembe véve fogadják el a beszámolót annak érdekében, hogy a tartalma a lehető legbizonyosabb képet mutassa a közvélemény irányába. A beszámoló elkészítésével összefüggésben felelősségre vonást megalapozó körülmény nem merült fel

– magyarázta Fónagy János. A portál szerint nem csoda, hogy nem siettek publikálni az NHKV 2017-es eredményét: mínusz 3,6 milliárd forintos adózott eredménnyel zártak. A cég eredménytartaléka mínusz 2,4 milliárdról mínusz 8,3 milliárdra romlott.

A finanszírozási probléma lényege: a hulladékkezelési közszolgáltatás jelenlegi magyarországi rendszerében más viszi el a hulladékot és más állítja ki a számlát a lakosságnak. Ezt a szisztémát az Orbán-kormány vezette be. A központi számlázást a 2016-ban megalakult NHKV kapta feladatul, ám nem megy zökkenőmentesen sem a behajtás, sem a konkrét munkát végző helyi, önkormányzati szemétszállító cégek kifizetése.

A számlákkal elvileg már nem lehet gond: a Magyar Posta tulajdonában lévő EPDB Zrt. nyerte ugyanis a kukaholdig számlaleveleinek kinyomtatására és borítékolására kiírt közbeszerzést 1,5 milliárd forintos ajánlattal. A nyomdának 50 millió darab számlalevelet kell nyomtatnia 2022 tavaszáig,ebből 65 százalék a konkrét számlalevél, 15 százalék felszólító levél, 15 százalék beszedési értesítő, 5 százalék pedig pótlólagos küldemény. A szemétdíj várhatóan jövőre sem változik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik