Belföld

Mivel sok közmunkást elbocsátottak, a nyomorgók kevesebb szociális tűzifát kapnak

A tűzifával fűtő, nehéz anyagi körülmények között levők igényelhetnek szociális tűzifát. (Illetve csak azok, akik 5 ezer főnél kisebb településen laknak.) Pontosabban a rendszer úgy működik, hogy az állam megnézi, hogy azon a településen, ahonnan bejönnek az igénylések, hány közmunkás van, illetve hány szociális- meg lakásfenntartási segélyezett van, ez mind számít. Mivel azonban a kormány a tavaly tavaszi választások után eldöntötte, hogy sok közmunkást kitessékel a közmunkaprogramból, meg az egy-két ezer forintos nyugdíjemelés miatt sok ember kiesik a támogatásra jogosultak közül, ezért dobja ki azt az eredményt a rendszer, hogy hát nem is kell összességében annyi szociális tűzifa, mint tavaly. Csak épp kevesebb rászoruló nem lesz. Így az egy főre eső tűzifamennyiség apad – derül ki a Népszava összeállításából.

Két köbmétert tudtunk adni a rászorulóknak, tavaly még hármat kaphattak. Ha azt nézem, hogy tavaly még a gázár-támogatás kompenzációjaként is lehetett tűzifát igényelni, akkor az idén nagyjából a felét kapták az emberek

– így összegezte a lap kérdésére egy somogyi falu polgármestere, hogy náluk milyen segítségre számíthatnak idén a hátrányos helyzetben lévő családok.

Két köbméter fa pedig borzasztóan kevés. Egy átlagos családi ház kifűtéséhez 6 köbméter kell (ha nem nagyon kemény a tél).

Akad olyan nyugdíjas, aki a szociális fa mellett mindössze 1-2 köbmétert tud venni, és csak a konyhát fűti egész télen, ezért ott is alszik.

De más gond is van. Sok helyen a közmunkásokkal szállíttatta ki a falu a szociális tűzifát a rászorulóknak. De mivel már kevesebb a közmunkás, ezért a rászorulók is később kapják meg a fát. A hideg időjárást mindez persze nem érdekli.

Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik