Gazdaság

Mészáros cége másfél milliárdos fővárosi bizniszt csípett meg a szerződésstop alatt

Az FKF Zrt. még augusztus végén írt ki közbeszerzési pályázatot a cég hulladékhasznosító művének négy kazánjához tartozó füstgáztisztító berendezésekben keletkező pernye és füstgáztisztító maradékanyag elszállítására. Összesen 20 ezer tonna hulladék elszállítására kerestek vállalkozót, de igény szerint további 5000 tonnával megtoldható a fenti mennyiség. A megjelölt határidőre csupán egyetlen cég adott be a pályázatot: a Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. A társaság pont annyit ajánlott, mint amennyit a kiíró FKF eredetileg becsült árként megadott.

A két fél gyorsan meg is állapodott október 31.-i dátummal, és alig öt nappal az új ellenzéki városvezetés alakuló ülése előtt aláírták a két évre, 2021. november végéig szóló kontraktust. A szerződés összértéke az opcionális mennyiség nélkül 1,479 milliárd forint – számolt be az Mfor.

Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy

  • ezek szerint hiába hirdetett szerződéskötési moratóriumot Karácsony Gergely főpolgármester, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. még az új testület alakuló ülése előtt aláírta a két évre szóló, másfél milliárd forint értékű szerződést,
  • méghozzá egy a Mészáros Csoporthoz tartozó céggel.

A Hungaropec Zrt. egyedüli  tulajdonosa a V-Híd Kft., amelynek tulajdonosa a V-Híd Zrt. Utóbbi egykoron a Hídépítő Zrt. tulajdonosa, Apáthy Endre érdekkörébe tartozott, de 2017 végére a részvények többsége előbb Sárváry Istvánhoz, a fennmaradó 10 százalék pedig a Properitus Vagyonkezelő Kft.-hez vándorolt. Majd a GVH iratai szerint 2018 februárjában a Mészáros-csoport – Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix – egyedüli irányítást szerzett a V-Híd Építő Zrt. egésze felett.

  • Az új városvezetés és a frissen megalakuló felügyelőbizottság csak most, a cégek megkezdett átvilágítása során értesült az ügyletről.

A szakportál szerint a sietség aligha véletlen. A Fővárosi Közgyűlés már a következő november végi ülésén megtárgyalta és el is fogadta a jövő évi költségvetés elfogadásáig hatályos, átmeneti gazdálkodásról szóló előterjesztést, amelynek lényege, hogy egyelőre csak az idei maradvány terhére köthető szerződés, illetve történhet kifizetés a beruházások esetében. Az FKF viszont jócskán túllépte a közgyűlési határozatban megjelölt határt. Az új városvezetés belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc. MTI/Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik