Gazdaság

Mélyponton az Európába szállított orosz gáz ára

Az Európába exportált orosz gáz átlagára az idei harmadik negyedévben 169,8 dollár volt ezer köbméterenként, ami 15 éves mélypont – adta közre az orosz állami gázszolgáltató cég, a Gazprom adatát a bne IntelliNews régiós hírportálra hivatkozva a Napi.hu.

Az előző év azonos időszakában még 250,8 dollárba került ezer köbméter orosz gáz – az áresés tehát 32 százalékos. Ezt megelőzően 2004-ben volt ilyen olcsó az energiahordozó, amikor 137,7 dollárt kellett fizetni érte. 2005-re már 190 dollárra ment fel az ár. A mostani árcsökkenésre az lehet a magyarázat, hogy megnőtt a más forrásokból származó gáz mennyisége az európai piacon.

A Gazprom harmadik negyedéves jelentése szerint az alacsonyabb európai ár miatt a cég árbevétele a tavalyi azonos időszak 1,9 ezer milliárd rubelje helyett csak 1,6 ezer milliárd rubel lett. Az Európába és a Független Államok Közösségén kívüli más országokba irányuló kivitel éves összehasonlításban 37 százalékkal csökkent. A Gazprom részben azzal kompenzálta a kieső bevételt, hogy hazai piacán, illetve Oroszország közvetlen szomszédainál árat emelt.

A cikkben megjegyzik, azok az országok (például Magyarország), amelyek hosszú távú megállapodás alapján vásárolják az energiahordozót, nem feltétlenül látják hasznát a mostani árcsökkenésnek.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik