Gazdaság

Elképesztően sok adót fizettünk be már idén az államkasszába

Idén csak úgy záporoznak az adóforintok a közkasszába – adta hírül a Magyar Nemzet. Január eleje és október vége között ugyanis a hat legfontosabb közteherből – vagyis az áfából, a jövedéki és a társasági adóból, a járulékokból, a személyi jövedelemadóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból – több mint 11 300 milliárd forint folyt be az államkasszába  Ez azt jelenti, hogy 2018 azonos időszakához képest összesen 1225 milliárd forinttal érkezett több a hat adóból, mint tavaly. Vagyis több mint 12 százalékkal nőtt az adóbevétel.

A forgalmi adónál volt a legnagyobb bevételemelkedés, szám szerint 551 milliárd forinttal érkezett több ebben az évben. Emellett azonban számottevő, százmilliárdos nagyságrendű a többlet a személyi jövedelemadónál és a társadalombiztosítást megillető tételeknél is.

A kormányzati összefoglaló szerint

  • az áfabevételt elsősorban az lökte feljebb, hogy jól teljesít a kiskereskedelem és a feldolgozóipar, bővül a fogyasztás. Vagyis az emberek a korábbinál is többet költenek el a boltokban és a különféle szolgáltatóknál, miközben
  • a vállalkozások látványosan emelkedő bevételeit kicsiben és nagyban is egyre nehezebb eltitkolni az adóhivatal elől.

Kiemelt kép: 24.hu / Kummer János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik