Gazdaság

375 forint lehet egy euró

Magyarország sztorija is bekerült a Saxo Bank minden évben elkészített, következő évre vonatkozó 10 leginkább meghökkentő jóslata közé. Ez a lista olyan sztorikat tartalmaz, amelyek bekövetkezésének csekély az esélye, de óriási lehet a (piaci) hatása – emlékeztet a Portfolio.

A magyar sztorit a Saxo vezető közgazdásza írta az anyagba. Szerinte Magyarország 2020 végéig lépéseket tehet abba az irányba, hogy kilépjen az EU-ból, például mert annyira eldurvulnak majd a viták Brüsszellel és az EU-pénzek is megcsappannak. Mindez megriaszthatja a befektetőket, emiatt 375-ig lökheti majd a forintot az euróval szemben.

A magyar fekete hattyú sztorija

Összeomlik a forint, 375-ig zuhan az euróval szemben, mivel Magyarország vezetése és az EU az ország helyéről vitatkozik a közösségben – ez a tömör üzenete Steen Jakobsen összefoglalójának, amelyben az évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember levezeti „a magyar fekete hattyú” rövid sztoriját. Ebből néhány fontosabb üzenet:

Bár lenyűgöző gazdasági sikereket ért el Magyarország a 2004-es EU-csatlakozás óta eltelt 15 évben, de ez a „házasság” bajba került. Ezt az is mutatja, hogy az Európai Parlament tavaly megindította 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárást a magyarországi média, a bíróságok, az akadémia feletti szigorodó kontroll, a kisebbségek és jogi szervezetek elleni fellépés miatt. Az EU szerint ugyanis a magyarországi folyamatok gyengítik a demokráciát, nincsenek összhangban a jogállamisági kritériumokkal és uniós értékekkel. A válás egyre valószínűbb és várhatóan 2020 végéig Magyarország lépéseket tesz, hogy kövesse az EU-ból kilépő Egyesült Királyságot.

A rövid kis anyagot szemléletes ábra mellett jelentették meg:

Ha kíváncsi, milyen érvek támasztják még alá a jóslatot, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik