Gazdaság

A legpocsékabb valuták között a forint

E hét kedden történelmi mélypontra gyengült a forint, az euróval szembeni árfolyam 337,24 forintig szaladt. (Most 336,4 forintnál jár a jegyzés.)

FRISSÍTÉS: Fél 10-kor írtuk ezt a cikket. Akkor még nem sejtettük, hogy 10 órakor újabb mélypont jön: 337,28 forintot ér 1 euró.

A dollárárfolyam nem történelmi, csak 18 éves mélyponton van, 1 dollárért közel 306 forintot kell adni.

De érdemes megnézni az egész éves teljesítményt. Mind az euróval, mind a dollárral szemben a világ ötödik legrosszabbul teljesítő devizája jelenleg idén a forint – derül ki a Portfolio 29 leggyakrabban használt devizára kiterjedő gyorsvizsgálatából. A régiós devizák közül a török líra és a román lej van még körülöttünk.

Csak az olyan valuták estek nagyobbat a dollárral szemben idén, mint az újra államcsőd közelébe sodródott Argentína peso-ja, meg a chilei peso (nagy szociális feszültségek miatt robbantak ki tüntetések az elmúlt hetekben), illetve a brazil reál.

A Portfolio képén mindez még mellbevágóbb.

Nem árt felidézni: nem volt régen, 2017-ben, amikor Orbán Viktor kormánya – megköszönve az ikszedik nemzetinek nevezett konzultációt – olyan plakátokkal árasztotta el az országot, miszerint Magyarország erős és büszke európai ország.

[central_article_recommendation url=”https://24.hu/belfold/2017/06/04/mar-az-utcan-a

Kiemelt kép: Budapest, 2017. január 23. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik