Gazdaság

A leggazdagabb magyarok szakították a legnagyobbat a szuperállampapírral

Egy év alatt 18 százalékkal nőtt a leggazdagabbakat kiszolgálók által kezelt vagyon —  számolta ki az Azénpénzem.hu. A lap szerint ez a dinamika pedig még ezen a szinten is kifejezetten magas, amit alighanem az újonnan bevezetett állampapír generálhatott.

A lap a leggazdagabbakat kiszolgálók első számú szakértőjének számító Blochamps elemzését idézi, amelyben arról írnak, hogy

bár a Magyar Állampapír Plusz eredeti célja az volt, hogy eddig be nem fektetett pénzek is megmozduljanak, főleg a felső nyolcvan-százezer fős megtakarítói réteg tagjai vásároltak a papírból.

A társaság számításai szerint a MÁP Pluszt jegyző privátbanki ügyfelek száma 15 ezerre tehető. A kezdeti intenzív érdeklődés után szigorítani is kellett a konstrukciót, mert sokan tőkeáttétellel, hitelből vásároltak állampapírt. A lap felidézi, hogy nagyon olcsó hitellel is beszálltak a szupergazdagok a nemzeti kötvény bizniszébe. Ha egy ügyfél 100 millió forintért MÁP+-t vásárolt, akkor 80-90 millió forintnyi lombardhitelt kaphatott rá, amiből újabb állampapírt vásárolhatott. Piaci pletykákból az Azénpénzem.hu úgy értesült, hogy a legjobb feltételeket (szinte kamatmentes lombardot) a Takarékbanknál lehetett elérni, de nem jártak rosszul például az MKB-hoz fordulók sem. Igaz, nem nyílt meg bárki előtt ez a lehetőség.

Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője korábban arról beszélt, hogy a privatizációs időszak éveit is felülmúló vagyonosodást tud felmutatni egy néhány ezer fős elit, amelynek az elmúlt években nyílt kivételes lehetősége élénkebb gazdasági szerepet vállalni. Valószínűnek tűnik, hogy az extra pénztermelés is nekik adatott meg — teszi hozzá a lap.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik