Gazdaság

Megveszi a Tiffany ékszergyártót az LVMH

A francia LVMH luxuscikk-forgalmazó konszern 14,7 milliárd euró (16,2 milliárd dolláros, részvényenként 135 dolláros) kivásárlási árban egyezett meg az amerikai Tiffany & Co. ékszerkereskedelmi vállalattal – jelentette be hétfőn a honlapján megjelent közleményben a francia konszern.

Az ügylet tervét mindkét cég igazgatótanácsa elfogadta. A kivásárlási ajánlatot a Tiffany részvényeseinek még jóvá kell hagyniuk. Az akvizíció lezárására a részvényesek beleegyezése és a szokásos felügyeleti engedélyek függvényében a jövő év közepén kerülhet sor.

A francia luxuscikk-forgalmazó konszern és az amerikai ékszerkereskedelmi vállalat között folyó tárgyalások ténye tavaly novemberben vált ismerté. Akkor a források még 120 dolláros kivásárlási árról számoltak be értesüléseik alapján. A francia konszern a múlt héten emelte meg ajánlatát 130 dollárra.

A 182 éves múltra visszatekintő amerikai Tiffany ékszeripari vállalat megvásárlása a francia LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton SE) konszern eddigi legnagyobb akvizíciója.

Az 1837-ban Charles Lewis Tiffany által egy manhattani ékszerüzletként alapított Tiffany & Co. vállalat 14 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ebből 5 ezer ékszerkészítő szakembert. A vállalat világszerte több mint háromszáz ékszerüzlettel rendelkezik. A 2017-es pénzügyi évben 4 milliárd dollár bevétel mellett 721 millió dollár működési eredményt ért el és 446 millió dollár nyereségre tett szert.

A világszerte 145 ezer alkalmazottat foglalkoztató francia LVMH a 2018-as pénzügyi évben 46,8 milliárd euró értékesítési árbevétel után 10,0 milliárd euró működési eredményt ért el és 6,3 milliárd euró nyereségre tett szert.

Kiemelt kép: Europress/STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik