Gazdaság

Garancsi-cég vezérigazgatója: örülnénk, ha elvinnék azokat, akik lopják a közöst

„Razziák kellenek az építőiparban, örülnénk, ha elvinnék azokat, akik lopják a közöst” – így indított Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a portfolio.hu által rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Az eseményről a gazdasági portál számolt be.

A Market Orbán Viktor barátjának, Garancsi István tulajdonában áll, és számtalan közbeszerzést nyert el az elmúlt években. Például ők építik az új székesfehérvári hokicsarnokot, közel 26 milliárd forintért, tavaly pedig az is kiderült, Garancsi István repteti Orbánt luxusgépen.

Garancsi repteti Orbánt a luxusgépen 
Kötelékben repülnek a Vidi meccseire. 

Ebben a kontextusban cseng érdekesen a Market vezérigazgatójának az óhaja – de hamar kiderült, ő nem az oligarchákra és a közpénz-lovagokra gondolt.

Hanem az építőipari feketézőkre.

A konferencián elhangzott Nagy Ádámtól, az ITM helyettes államtitkárától, hogy még mindig nagy a szürke munka aránya, ezért is rossz a minőség.

És itt jött a bejelentés:

NAV-ellenőrzési kampány készül a bérezés ellenőrzésére, ez a fehéredést segítheti, a helyszíni munkaügyi ellenőrzés is szigorúbb lesz, például kíváncsiak lesznek, hogy be van-e jelentve az építkezésen dolgozó munkatárs.

A konferencián Gegesi Kiss Tamás, a Gépész Centrál Kft. ügyvezető igazgatója elmontda: az alvállalkozók szakmai ellenőrzését kell erősíteni, mert sokan nem a szakmából jönnek. Ezentúl Scheer azt is mondta, hogy konszolidációra számít a piacon, az apró cégek kénytelenek lesznek összeállni, vagy beolvadni nagyobbakba. Még több kormányzati programot sürgetett, például további gépvásárlási kedvezményeket.

Kiemelt kép: A kivitelező Market Építő Zrt. logója és honlapcíme egy paravánon, amely az építési területet elzárja az épülő Budapest Music Centernél (BMC), a IX. kerület Mátyás utca és Imre utca sarkán álló, lakóházból átalakított épületnél 2012. november 7-én. A mintegy 2,5 milliárd forintos magánberuházáshoz a kormányzat 500 millió forinttal járul hozzá a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből. A Market Építő Zrt. várhatóan jövő év márciusára fejezi be a munkát. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik