Gazdaság

Áder: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőművi új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.

Az államfő kifejtette: Paks-2 felépítésével és a naperőművi kapacitások folyamatos bővítésével Magyarországon az áramtermelés több mint 90 százaléka 2030-ra szén-dioxid-mentessé válik.

A közlekedés zöldítéséről elmondta, hogy a 25 ezernél nagyobb lakosságú városokban csak elektromos buszok állnak majd forgalomba a kormány döntése alapján.

A köztársasági elnök szerint az iparban, főként a cementiparban, a vaskohászatban és a gumigyártásnál van szükség technológiaváltásra a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Áder: Magyarországnak nincs akkora felelőssége a klímavédelemben
A köztársasági elnök szerint helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit vizsgáljuk, de ne tévesszünk mértéket.

Áder János kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt 100 évben duplájára növelte az erdőterületek nagyságát. Az erdősültség szintjét tovább akarják növelni, hogy a jelenlegi 22-23 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2050-ig.

(MTI, kiemelt kép: Kummer János / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik