Gazdaság

Ágyi poloskától szenved sok nyugdíjas, drága lehet az irtás nekik

A rovarirtók tapasztalatai szerint az idősek szenvednek a legtöbbet az ágyi poloska okozta kellemetlenségektől. Legalábbis a fővárosi panelházakban a poloskairtások mintegy fele nyugdíjasoknál történik. Ennek oka lehet az is, hogy az idősek nehezebben veszik észre az élősködőt, mert kevésbé érzékenyek a csípésükre. Akár évekig is élhetnek együtt az ágyi poloskákkal, mire felfedezik a vérszívókat.

Ágyi poloska / Abatox

Az Abatox szakértője, Szigeti Zsolt szerint tapasztalat még, hogy a legtöbbször nem az idősek a fertőzés elsődleges forrásai, gyakran a környező lakásokból vándorol át hozzájuk az ágyi poloska, a problémát viszont nem tudják csírájában elfojtani. A legsúlyosabb fertőzöttség az elöregedett lakótelepekre jellemző.

A probléma egyik fő forrása, hogy a legtöbb nyugdíjas egyedül, segítség nélkül él, így az irtással kapcsolatos óv- és utóintézkedések komoly megterhelést jelentenek számukra. Egy poloskairtás 30-40 ezer forintos költsége sem feltétlenül kigazdálkodható egy nyugdíjasnak.

  • És ha a poloskairtásra spórolni kell, az további időhúzással, hosszú távon még több munkával és pénzzel jár.

Ráadásul a vérszívó átterjedhet a környező lakásokra, és elkezdődhet egy pingpongeffektus, amikor a poloskák az egyéni irtások során egyik lakásból a másikba menekülnek.

A nyugdíjas családtagok védelme érdekében a szakértő azt javasolja, hogy legalább félévente nézzük át az idős rokonok ágyát és környékét, hogy fény derüljön a fertőzöttségre. Sőt, ha tehetjük, időről-időre aludjunk náluk egy-egy éjszakát. Ha pedig még többet szeretnénk tenni, akkor csökkenthetjük a hálószobában lévő zsúfoltságot is. A családtagokon kívül sokat segíthet, ha a lakóközösségek is figyelnek az egyedül élő idősekre.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik