Gazdaság

Három éve húzzák a válaszadást: még mindig nem tudjuk, mi lett 30 milliárd forint sorsa

A 444.hu három éve indított pert a Magyar Állam tulajdonában álló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ellen, hogy megtudják, mi lett a sorsa több mint 30 milliárd forintnyi közpénznek. Bár a lap közérdekű adatokat igényelt, három év alatt sem sikerült megtudnia, hová tűnt a hatalmas összeg, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a kormány minden lehetséges eszközzel akadályozza a három éve húzódó eljárást.

Az ügy 2016-ban kezdődött, ekkor írták meg, hogy az akkor még Spéder Zoltán irányítása alatt és résztulajdonában álló FHB bank 2012-ben pénzszűkébe került és kiadott egy nagyjából 30 milliárd forint értékű alárendelt kölcsöntőkekötvényt. A lap magyarázata szerint ez egy speciális értékpapír: ha egy banknak sikerül ilyet eladnia, akkor a papírért kapott pénzt azonnal beleszámíthatja az alaptőkéjébe. Az értékpapír azonban egy esetleges bankcsőd esetén nincs biztosítva, ezért aki lejegyzi ezt a kötvényt, komoly rizikót vállal, amelyet a kibocsátó magasabb kamattal kompenzál. Az FHB sohasem árulta el, ki jegyezte le a hatalmas értékű kötvényt.

A 444.hu szerint cikkük készítése idején több jel is arra mutatott, hogy a 30 milliárdos kötvényt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, azaz a Magyar Állam jegyezte le. Ha ez igaz, akkor a kormány nagyon kockázatos befektetést vállalt mindannyiunk közös vagyonával pusztán azért, hogy kisegítsen egy, Orbán Viktornak és a Fidesznek abban az időben nagyon fontos bankot és annak tulajdonosát. Ráadásul információik szerint az FHB nem is fizette rendesen a kamatokat,

márpedig ha az állam jegyezte le a kötvényt és nem volt kamatfizetés, akkor az tiltott állami támogatásnak is minősül. 

A lap megkérdezte a vagyonkezelőt, hogy volt-e valaha a tulajdonukban FHB-kötvény, azonban mindössze annyi választ kaptak, hogy ez minősített adat.

2016 nyarán megindult Orbánék hadjárata Spéder ellen, aminek a vége az lett, hogy szinte minden üzleti érdekeltségét, köztük az FHB-t kicsavarták a kezéből. 2016 nyarán az FHB visszavásárolta az említett részvényt. Ha a kötvénybirtokos esetleg tényleg a MNV volt, akkor az eladáshoz megint kellett egy RJGY határozat a nemzeti fejlesztési minisztertől. És milyen érdekes, pont ebben a hónapban adott ki Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy részvényesi joggyakorlói határozatot, ami valamiért szintén minősített adatot tartalmaz.

A 444.hu pert indított az igazság feltárásához szükséges közérdekű adatokért, azonban ügyük már három éve húzódik. A lap szerint a Miniszterelnöki Kormányiroda ezért az akadályozásért már kapott is 300 ezer forint bírságot, de ez az összeg semmiképp sem fogja két vállra fektetni a költségvetést.Ha még három évig kihúzzák, hogy ne kelljen kiadniuk a kért információkat, akkor megússzák azt is, hogy tiltott állami támogatás miatt vizsgálódni kezdjen az Európai Bizottság a Mészáros-birodalomhoz közeli Takarék-csoport körül. További részleteket itt olvashat.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik