Gazdaság

Bajban a forint, történelmi mélypont felé bukdácsol megint

A múlt hét egyértelmű vesztese volt a forint, a magyar deviza komoly alulteljesítés mellett ismét történelmi mélypontját közelíti az euróval szemben – borítékolja a Portfolio. A szakportál szerint ha így folytatja a forint, akkor pedig a mélypont nincs is olyan messze, már egy százalékon belül van a szeptemberben látott csúcs.

  • Hétfő reggel 333,8 körül kezdi a hetet a forint az euróval szemben, ez minimális gyengülést jelent péntek estéhez képest.
  • Hétfő délelőtt már 334,4 közelében jár a forint az euróval szemben, ez 0,2 százalékkal magasabb a péntek esti árfolyamnál.
  • A dollár 303-nál járt, az angol font pedig 388 forintba került a délelőtt közepén.

A magyar deviza az utóbbi egy hétben 1,3%-kal gyengült, amivel egyértelműen alulteljesítő volt a régióban a lengyel zloty stagnálása és a cseh korona 0,2 százalékos erősödése mellett. Ugyanez látható kicsit hosszabb időtávon is: egy hónap alatt fél százalékot bukott a forint, miközben a régiós versenytársak nagyjából egy százalékkal erősödtek az euróval szemben. Sőt, ezeken a rövid időtávokon azt mondhatjuk, hogy a forint a feltörekvő piaci devizák közül is kilógott, a dollárral szemben például a múlt héten 2,3 százalékot bukott, miközben a korábban fekete báránynak számító török líra megúszta 0,6 százalékos gyengüléssel – összegeztek.

Kiemelt kép: Valutaárfolyamok egy valutaváltónál a budapesti Blaha Lujza térnél 2018. június 28-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik