Gazdaság

Magyar Nemzet: Új tervek a drónok szabályozására

A közeljövőben megreformálják a drónreptetésre vonatkozó hazai szabályozást, legalábbis erre következtet a Magyar Nemzet a II. Drón Konferencia és Expo kerekasztal-beszélgetéseiből és előadásaiból. A lap szerint az Európai Unió szabályzása alapján egységesítik és egyben egyértelműbbé teszik a hazai drónokra vonatkozó előírásokat.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztálya már kezdeményezett is egy törvénymódosítást a pilóta nélkül légi járművekre vonatkozó szabályok megszegőinek egységes büntetése érdekében. Ennek értelmében a közúti bírságokhoz hasonlóan fix összegeket határozna meg a törvényhozó és arról is rendelkezne a szabályozás, hogy tilos ittas vagy tudatmódosult állapotban drónozni.

A mostani szabályozás szerint három szabálysértési eljárást is indíthatnak az ellen, aki nem megfelelő helyen vagy módon drónozik – a rendőrség ezt egy eljárásra csökkentené azzal, hogy légi közlekedési bírságot lehetne kiszabni. Viszont ha a drónozó más életét vagy testi épségét veszélyezteti, például egy reptér közelében drónozik, az már bűncselekménynek minősül.

Ehhez kapcsolódva lennének „no drón zónák”, vagyis olyan helyek, ahol tilos drónozni, például repülőterek környékén, azaz ott lehetne reptetni, ahol nem tiltják. A HungaroControl bejelentette, hogy az új törvény hatályba lépésének napjáig, ami várhatóan 2020. július 1-je lesz, kifejlesztenek egy számítógépes applikációt is, ezen keresztül kell majd bejelenteni, hogy hol, mely légtérben szeretne reptetni a felhasználó.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik