Belföld

Harmadszor kellett reptérzárlatot elrendelni a héten Ferihegyen

Hétfő és kedd után szerdán is drónészlelés miatt kellett lezárni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, erősítette meg a 24.hu információját Kurucz László, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője.

Közölte, szerdán 19 óra 30 perc körül észleltek drónt a repülőtér területén, de ezúttal mindössze nagyjából 10 percig tartott a reptér lezárása, így mire elkezdték volna tájékoztatni az utasokat a kialakult helyzetről, a probléma már meg is szűnt.

A FlightRadaron az látszik, hogy a British Airways londoni, a Wizz Air eindhoveni és a LOT varsói járata is körözött leszállás előtt a magyar főváros térségében, és csak jelentős késéssel tudtak landolni Ferihegyen. 

Arra a kérdésünkre, hogy a Budapest Airport milyen intézkedéseket tervez a most már lassan rendszeresnek mondható drónészlelésekkel kapcsolatban, a kommunikációs vezető későbbre ígért tájékoztatást.

A Budapest Airport korábbi közleménye szerint a hétfőn és kedden távolról irányított repülő eszközök a repülőtér több területét érintve a futópályákat és az irányítótornyot is megközelítették, a levegőben, szándékosan zavarták és veszélyeztették a légi közlekedést.

A HungaroControl tájékoztatása szerint hétfőn 3, kedden pedig 5 érkező gépnek kellett megszakítania a repülőtér megközelítését, ezeket a járatokat a légiforgalmi irányítók várakozó légtérbe irányították. A léginavigációs szolgáltató munkatársai csak hosszú várakoztatás után tudták biztonságosan le- és felszállítani a repülőgépeket. A súlyos incidensek az induló járatokat is érintették mindkét este. A repülőtér lezárásai miatt összesen 21 járat késett.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik