Gazdaság

Szakképzés: bérátömlesztést ígérnek

Minden korábbinál jelentősebb béremelés jön a szakképzésben.

Akár a százezer forintot is meghaladhatja a szakmai tárgyakat tanító pedagógusok keresetnövekedése a következő tanévtől. Ezt a Magyar Nemzetnek mondta Pölöskei Gáborné az új szakképzési törvénytervezetéről.

Az MTI által szemlézett cikk szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára közölte, hogy a 2020. július elsején életbe lépő, minden korábbinál jelentősebb béremeléssel lehető lesz a legjobb szakemberek megtartása, újak bevonása.

Az oktatók egyéni béralkut köthetnek a munkáltatóval a számukra legkedvezőbb feltételekkel. A túl merev bértáblával járó közalkalmazotti törvény hatálya alól kikerülve így a szakmai érdekképviseletek által régóta várt teljesítményalapú, motiváló bérezési rendszer jöhet létre.

A több mint 32 ezer pedagógust érintő fizetésemelés mértéke országos átlagban 30 százalékos lehet, amihez a költségvetés évi 35 milliárd forint többletforrást ad. A törvénytervezet szerint biztosítják, hogy a tanároknak a technológiai és gazdasági fejlődéssel lépést tartó, naprakész tudásuk legyen. Az oktatóknak négyévente kell továbbképzéseken részt venniük. Az igazgatók háromévente értékelik is a tanárokat a szakképző intézményre szabott módszertan szerint.

Jól járnak a szakképzést választó diákok is, hiszen míg ma csak a hiányszakmákban tanulók kapnak ösztöndíjat, a jövőben mindenki fog. Mértéke a tanulmányi eredményektől függ. Új elem a törvényben az akár több százezer forintos egyszeri pályakezdési juttatás, melyre akkor jogosult a tanuló, ha sikeresen befejezi a képzést és szakmát szerez. Évente kétezer diák – hátrányos helyzetére és jó tanulmányi eredményére tekintettel – Apáczai-ösztöndíjra is pályázhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik